Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bulki-z-przedzialkiem-z-domowej-piekarni . Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia domowych
bułek na śniadanie i do pracy. Moje "przedziałki" zaginęły podczas pieczenia ;)S kładniki:450 g
mąkiok 280-300 ml letniej
wody50 g
drożdżypłaska łyżka
soliMąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie , pokruszyć do niego
drożdże. Zalać 2-3 łyżkami
wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 6 części. Z każdej uformować
bułkę.W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża. Odstawić na ok 20 min. do wyrośnięcia. Piec w temp. 180ºC przez 25 min.Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego :)