ßßß Cookit - przepis na Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bulki-z-przedzialkiem-z-domowej-piekarni . Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia domowych bułek na śniadanie i do pracy. Moje "przedziałki" zaginęły podczas pieczenia ;)
S kładniki:
450 g mąki
ok 280-300 ml letniej wody
50 g drożdży
płaska łyżka soli
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie , pokruszyć do niego drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 6 części. Z każdej uformować bułkę.
W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża. Odstawić na ok 20 min. do wyrośnięcia. Piec w temp. 180ºC przez 25 min.
Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego :)
Źródło:http://mojemalehobby.blogspot.com/2013/05/buki-z-przedziakiem.html