Wykonanie
Przepis na dzisiejszy
chleb nie jest co prawda zupełnie nowy, ale tak zmodyfikowany by zaspokoić wielbicieli
mąki orkiszowej. Chlebek z cudownym, pachnącym i sprężystym miąższem, a dzięki dodatkowi
mąki żytniej długo zachowuje świeżość. Ma chrupiącą skórkę. Można go upiec w dwóch wariantach: w całości z pełnoziarnistej
mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
mąki orkiszowej pół na pół wymieszanej z jasną
mąką orkiszową. Tak nam ten
chleb posmakował, ze piekłam go już 4
razy z
rzędu i to pewnie nie koniec. Niekłopotliwy, prosty
chleb foremkowy. Neutralny w smaku, pasujący do wszystkich dodatków. Bardzo polecam.
Składniki na 1 dużą foremkę (32x13 cm ) :220 g zakwasu żytniego II lub III-fazowego100 g
mąki żytniej jasnej450 g
mąki orkiszowej ( 250 g
mąki orkiszowej 630 i 200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej)350 g letniej
wody2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży -opcjonalnieWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i hakiem wyrobić ciasto, aż będzie wyraźnie widoczny gluten. Ciasto jest dość lepkie. Dodatek
wody zależny jest od rodzaju
mąki. Pełnoziarnista wymaga dodania większej jej ilości .Foremkę wysmarować
olejem i wysypać
otrębami. Przełożyć ciasto
chlebowe do foremki .Przykryć folią spożywczą wysmarowaną
olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wyrasta 1-1,5 godziny i wypełni całą foremkę. Bez dodatku
drożdży (które możesz oczywiście pominąć) trwa to znacznie dłużej.Nastawić piekarnik na 240-250°C. Wyrośnięty
chleb posmarować
wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Posypałam nasionami
sezamu. Wstawić do piekarnika i zaparować go. Piec 15 minut w 240°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.ŻYCZĘ SMACZNEGO !