Wykonanie
Hmm . Myślę jaki
chleb by tu zrobić . Z zakwasem czekam do końca wakacji , żytni nie , pszenny może ... pełnoziarnisty.?
Czemu nie! Chlebek jest inspiracją z pudelka
mąki . Ja miałam tylko 0,5 kg . Chlebek jest niski . Polecam podwoić proporcje . Chlebek gdy się dotknie jest twardy . Przynajmniej takie jest wrażenie . A tak na prawdę chlebek po ukrojeniu jest pyszny i sprężysty . Piekłam w keksówce .0,5 kg
mąki pełnoziarnistej (3 zboża lub można wymieszać pszenną, orkiszową, żytnią )1 czubata łyżeczka
soli25g
drożdży świeżych350ml
wody (można mniej lub więcej
mąki)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie . Wszystkie składniki łączymy , zagniatamy na cisto . Przykrywamy mokrą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut . Formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie wkładamy do formy wysmarowanej
olejem , zostawiamy na 35-40 minut . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 - 35 minut . Smacznego . !