Wykonanie
Każdy lubi wypieczony pszenny chlebek z pachnącą skórka .Jest to jeden z moich smaków dzieciństwa , kiedy to babcia piekła taki
chleb w piecu
chlebowym a ja dostawałam ciepłą piętkę ze
śmietaną i
cukrem .Nie ma najmniejszego problemu , żeby taki chlebek upiec sobie w domu . Ja do mojego pierwszego wypieku zabierałam się chyba rok , bo wydawało mi się , że pieczenie
chleba to wielka sztuka . Tak naprawdę ciasto
chlebowe to bardzo proste ciasto , wymaga tylko trochę cierpliwości , więc najlepiej zacząć wypieki w wolnym od pracy dniu , kiedy czas nas nie
goni i będziemy mogły poczekać aż pięknie wyrośnie . Pierwsze
chlebki piekłam z gotowych mieszanek , ale trzeba uważać bo do mieszanek często dodawane są spulchniacze i konserwanty .Przepis jest prosty :1/2 kg
mąki1 płaska łyżeczka
soli1 opakowanie suchych
drożdży1 kubek ciepłej
wodyWszystkie składniki mieszamy na sucho a następnie dolewamy ciepłej
wody . W zależności od jakości
mąki jaką użyjemy
wody dolewamy albo mniej albo więcej . Gdy ciasto jest za rzadkie dosypujemy
mąkę , gdy za gęste dolewamy trochę
wody . Po wymieszaniu powinno łatwo uformować się w kulkę . Ja nie używam maszyny do pieczenia
chleba ani miksera , mieszam ciasto w misce przy pomocy łyżki , zagniatając bok ciasta do środka i tak w kółko .
Zagniecione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia . Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Najlepiej na szafkę kuchenną przy piecu .
Kiedy ciasto po ok 30 min podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy . Można to zrobić w misce lub na posypanym
mąką blacie .Ja używam do pieczenia
chleba metalowych garnków z pokrywką .
Chlebki są wtedy równomiernie wypieczone i ładnie wyrośnięte . Można piec również w foremkach tzw. keksówkach , ale wtedy góra
chlebka szybciej się przypieka .Tak więc po powtórnym zagnieceniu ciasta smaruję garnek
olejem i posypuję grubo
mąką , żeby ciasto nie przywierało w czasie pieczenia i przekładam ciasto do formy . Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia .
Piec nagrzewam do 250 C , przykrywam garnek pokrywką i wkładam do pieca ustawiając zegar na 30 min . W piekarniku umieszczam żaroodporną miseczkę z
wodą . Po 30min pieczenia zdejmuję pokrywkę , chlebek wtedy jest wyrośnięty , ale jeszcze blady . Piekę jeszcze 15-20 min aż skórka jest przyrumieniona i pięknie popękana .Jeśli chcemy posypać chlebek ziarnami np.
czarnuszką ,
dynią ,
sezamem lub
słonecznikiem trzeba pamiętać by wierzch był wilgotny , jeśli na
chlebku jest dużo
maki gładzimy go mokrą ręką i lekko dociskamy ziarna , wtedy po upieczeniu ziarenka nie odpadną .