ßßß Cookit - przepis na wspaniała babka majonezowa

wspaniała babka majonezowa

nazwa

Wykonanie

Do tej babki zabierałam się od paru lat, błąd ! Straciłam masę czasu, a boski smak był przeze mnie nie odkryty. Jest przepyszna ! Delikatna, puszysta jak obłoczek, uda się każdemu, absolutnie, nawet jeśli praworęczny będzie ją robił lewą ręką :). Przepis zobaczyłam na blogu Kaśki " Kuchnia w opałach ", której serdecznie dziękuję za tą rewelację :)
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny (jeśli nie macie, możecie ewentualnie pominąć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
szczypta soli do białek
kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego lub śmietankowego
polewa czekoladowa do dekoracji, lukier lub po prostu cukier puder
Białka ubić z solą na sztywną pianę, wsypać oba cukry, miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej bezy, potem wrzucić żółtka, wlać sok z cytryny(opcjonalnie), krótko zmiksować na wolnych obrotach.
Następnie dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać energicznie łyżką lub krótko na wolnych obrotach miksera, do połączenia składników.
Potem dodajemy majonez, delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Średnią foremkę babkową z kominem (średnica foremki na górze to 25 cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce, następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę.
Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy wg gustu i smaku :)
Smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/03/babka-majonezowa.html