Wykonanie
Witam, ostatnio za mną chodziło ciasto
truskawkowe więc postanowiłam go w końcu zrobić.Składniki:
200 g
masłaszczypta
soli160 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia700 g dowolnych
owoców (np.
truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych, mogą być mrożone)Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę
soli, dalej ucierając. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć
owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Kruszonka:150 g
mąki pszennej100 g
masła, schłodzonego50 g
cukru pudruWszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć
między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę
mąki.przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze