Wykonanie
Kolejny wypiek z
rabarbarem, tym razem cisto pół na pół z
truskawkami. To ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, z maślanym posmakiem. I mimo pewnych komplikacji podczas ucierania (wyglądało na zwarzone) wyszło smaczniutkie i bez zakalca.Przepis stąd .
Składniki:200 g
masłaszczypta
soli160 g
cukru4 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g dowolnych
owocówSkładniki na kruszonkę:150 g
mąki100 g zimnego
masła50 g
cukru pudruSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo
cukier i
sól dalej ucierając. Wbijać
jajka, jedno po drugim nadal ucierając. Dodać suche składniki. Wymieszać. Przełożyć do blachy (20x30cm) natłuszczonej, i ułożyć
owoce (u mnie była połowa ciasta z
truskawkami a połowa z
rabarbarem).Przygotować kruszonkę, składniki wyrobić w mikserze lub rozetrzeć
między palcami. Ułożyć na owocach. Piec w temp. 175st. C około 45min.Smacznego:)