Wykonanie
Coś eleganckiego, przepysznego, wykwintnego na Wielkanoc?Proszę bardzo :)
Sałatka z
łososiem Gravlax i
majonezem z roszponki?Pewnie brzmi skomplikowanie, ale w cale takie nie jest.
Rybę przygotowujemy 2 dni wcześniej,
majonez dzień wcześniej. W dniu podania tylko składamy
sałatkę.Jeśli nie masz specjalnego wykrawacza z popychaczem by zrobić taką małą porcję okrągłej sałatki możesz użyć małej tortownicy, lub podać
sałatkę w małych szklaneczkach dbając o równe, ładne warstwy.Składniki: (1 porcja)3 łyżki
łososia Gravlax, pokrojonego w kostkę Przepis na
łososia tutaj4 łyżeczki zdrowego
majonezu z
roszponką Przepis tutaj2 łyżki
ogórka zielonego pokrojonego w kostkę2
jajka ugotowane na twardo
zielenina do dekoracji.Przygotowanie:Układamy warstwy sałatki:1 Posiekane
białko - łyżeczka
majonezu -
łosoś -
majonez -
ogórek -
majonez -
białko -
majonez - 2
żółtkaNa wierzch wykładamy drobną dekorację - może być odrobina
rzeżuchy,
szczypiorku, kawałek
ryby.Nie zrażajcie się odnośnikami do innych przepisów - całość jest prosta. Nie powielam tutaj przepisu na
łososia i
majonez żeby było przejrzyście ;)Smacznego!