ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny z serem i z ryżem, bez pieczenia

Pasztet warzywny z serem i z ryżem, bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty"
Marek Grechuta
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pasztetu. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pasztet warzywny bez pieczenia. Ilość i rodzaj warzyw zależy od Was: możecie wybrać kalarepę, brokuły, groszek, fasolę czy bakłażana, ważne jest tylko, aby po zmiksowaniu masa była w miarę gęsta i spójna. Obawiając się właśnie tego do przepisu wprowadziłam ryż i ser, jak widać na zdjęciu pasztet wyszedł dość zwarty. Pamiętajcie, aby dobrze go doprawić;) Inspiracja: "Kuchnia weganki" Lidia A. Szadkowska.
Składniki:
Marchewka
Korzeń i natka pietruszki
Cebula
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
1/2 szklanki ryżu
Szklanka ciecierzycy
1/3 szklanki zielonej soczewicy
Cukinia
1/2 kalafiora
3-4 pieczarki
Dwie garście startego żółtego sera
Kilka łyżek bułki tartej
Olej rzepakowy
Przyprawy (gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz, sól, bazylia)
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ryż gotujemy. Odcedzamy, odstawiamy.
Kalafior gotujemy, odcedzamy.
Pozostałe warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy, kiedy zmiękną przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy ryż, ciecierzycę, soczewicę, kalafior, 3-4 łyżki oleju oraz kilka łyżek bułki tartej. Blendujemy na gładką masę (powinna być gęsta), przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny oraz ser żółty. Chwilkę podsmażamy.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą, lekko ugniatamy ręką. Gdy pasztet ostygnie wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/03/pasztet-warzywny-z-serem-i-z-ryzem-bez.html