Wykonanie
"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty"Marek GrechutaNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pasztetu. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pasztet warzywny bez pieczenia. Ilość i rodzaj warzyw zależy od Was: możecie wybrać
kalarepę,
brokuły,
groszek,
fasolę czy
bakłażana, ważne jest tylko, aby po zmiksowaniu masa była w miarę gęsta i spójna. Obawiając się właśnie tego do przepisu wprowadziłam
ryż i
ser, jak widać na zdjęciu pasztet wyszedł dość zwarty. Pamiętajcie, aby dobrze go doprawić;) Inspiracja: "Kuchnia weganki" Lidia A. Szadkowska.
Składniki:
MarchewkaKorzeń i
natka pietruszkiCebula2 ząbki
czosnku1/2
cytryny1/2 szklanki
ryżuSzklanka
ciecierzycy1/3 szklanki
zielonej soczewicyCukinia1/2
kalafiora3-4
pieczarkiDwie garście startego
żółtego seraKilka łyżek
bułki tartejOlej rzepakowyPrzyprawy (
gałka muszkatołowa,
kolendra,
pieprz,
sól,
bazylia)
Ciecierzycę zalewamy
wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ryż gotujemy. Odcedzamy, odstawiamy.
Kalafior gotujemy, odcedzamy.Pozostałe warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy, kiedy zmiękną przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy
ryż,
ciecierzycę,
soczewicę,
kalafior, 3-4 łyżki
oleju oraz kilka łyżek
bułki tartej. Blendujemy na gładką masę (powinna być gęsta), przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku, dodajemy
sok z cytryny oraz
ser żółty. Chwilkę podsmażamy.Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą, lekko ugniatamy ręką. Gdy pasztet ostygnie wkładamy do lodówki.Smacznego!