Wykonanie
Nieco ulepszona wersja pasztetu z
cukinii, dodałam więcej
pieczarek i
czosnek, który nadaje ostrości i wyrazistości. Z dużą ilością
pieczarek jest jeszcze smaczniejszy.
3 szklanki startej
cukinii250g
sera żółtego400-500g
pieczarek2
marchewki3
cebule3 ząbki
czosnkunatka pietruszki1 szklanka
bułki tartej1 szklanka
kaszy manny3
jajka1 łyżeczka
majerankusól,
pieprzCukinię,
pieczarki,
ser,
czosnek i
marchewki zetrzeć na tarce.
Cebule pokroić w kostkę.
Pieczarki i
cebulę podsmażyć do odparowania
wody. Wymieszać razem, dodać
natkę pietruszki,
bułkę tartą,
kaszę mannę,
jajka,
majeranek i dosmakować
solą i
pieprzem. I dokładnie wymieszać ręką. Piec w keksówce (wymiary 30x11) przez ok. godzinę w 180 stopniach do zarumienienia wierzchu.