Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Tym razem akcja "Wypiekanie na śniadanie" nie wymagała od nas dużo czasu i stania przy piekarniku.Małgosia rzuciła pomysł na pastę śródziemnomorską z
suszonych pomidorów.Jestem amatorką takich smaków i nie mogło mnie zabraknąć w tym wydarzeniu.Z miłą chęcią dołączam do
grona uczestników.Ominęłam jednak w przepisie tahini, bo nie
mogę się do niej przekonać.Zapewniam, że bez niej smakuje wybornie.
Przepis podaję za Małgosią z moimi zmianami:Składniki:słoiczek
suszonych pomidorów (300g ),50g
ziarna słonecznika wcześniej namoczonego(użyłam uprażone
ziarna słonecznika i pestek dyni),garść czarnych
oliwek,łyżeczka
kaparów,garść świeżej
bazylii ( z braku użyłam
rukolę),2 duże łyżki tahini naturalnego ( pominęłam),łyżeczka młotkowanego
pieprzu,2 małe ząbki
czosnku,sok z jednej
cytryny ( pominęłam po uwagach uczestniczek),
olej rzepakowy (wystarczył mi
olej z
pomidorów).Przygotowanie:Do kielicha blendera wyciśnij
sok z cytryny (pominąć ten krok jeśli zrezygnujemy z
cytryny), przełóż całą zawartość słoika z
suszonymi pomidorami wraz z
oliwą, dodaj
bazylię, i pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj
oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na
ziarno słonecznika będzie podczas jedzenia lekko "chropowata" Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani
sól ani też ostrość -
daje ją przede wszystkim młotkowany
pieprz i
kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się
olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na
pestki słonecznika.Udział w akcji brali:Angelika z Życie zaczyna się w kuchniLaura z Cafe BabilonŁucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji
Kasia z Gotuj z
KasiąBernadetta z Prawo do Gotowania z PasjąDorota z Moje Małe CzarowanieAgnieszka z Eksplozji Smaków
Jagoda z
Magii w Kuchni
Magda z Apetyt na
SmakaJoasia z Notatek KulinarnychAgata z Pożeraczy CzasuAlicja z nie-ład mAlutkiPara w kuchni