Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj ponury wilgotny dzień. Lepiej zostać w domu i upiec coś do
kawki. Jeśli ugotujecie sporo
buraków do obiadu, zostawcie ich trochę do ciasta. Jest naprawdę pyszne-pulchne, wilgotne i nikt nawet nie pozna, jakie ma składniki.
Składnikiszklanka gotowanych startych
buraków lub zmiksowanych w rozdrabniaczu150 g
masła lub 125 ml
oleju o łagodnym smaku np;
słonecznikowy5 jaj3/4 szklanki drobnego
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakaoskórka z otartych
cytrusów (nie żałowałam)
cukier waniliowyłyżeczka z czubkiem
proszku do pieczeniaszczypta
soliDo posmarowania ciasta i dekoracji:około 300 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka kopiasta
żelatyny2-3 łyżki soku z
buraków1 łyżka z brzuszkiem
cukru pudrucukier waniliowykilka łyżek startej
czekoladyowoce kandyzowane- u mnie
wiśnie (Polecam mój przepis na kandyzowane
wiśnie LINK . Są wspaniałe i dobrze się przechowują w przeciwieństwie do frużeliny, którą lepiej zużyć w 3 miesiące, bo szybko fermentuje)PrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Masło miksuję z
cukrem na kremową gładką masę. Dodaję sporo skórki z
pomarańczy,
żółtka partiami i chwilę miksuję.(z
olejem tak robię-miksuję najpierw
żółtka z
cukrem i dodaję
olej cieńszym strumieniem, miksując przy tym całość na puszystą masę) Zaraz dodaje
buraki. Miksuję krótko i dodaję
mąkę wymieszaną wcześniej z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Ubite
białka ze szczyptą
soli, do których dodaję trochę
cukru waniliowego, łącze z masą w 3 etapach . Najpierw rozrzedzam masę 1/3 z ilości piany i
daję następną - byle to robić krótko-masa nie musi być jednolita, bo to może oznaczać, że powietrze już uciekło z piany i ciasto będzie mniej pulchne. Wykładam na wysmarowaną formę-u mnie jak zwykle duża 39 cm x 24 cm, ale ciasto krótko się piecze około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyższe ciasto trzeba piec około 40 minut. Czas jest umowny a ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmujemy.Kremówkę ubijam na sztywno (nie trafiłam tym razem na najlepszą kremówkę, tym bardziej przydała się
żelatyna). Po ubiciu dodaję
cukier puder i
cukier waniliowy. Krótko miksuję. Do rozpuszczonej
żelatyny w kilku łyżkach
wody (
żelatyna powinna być dość ciepła) dodaję kilka łyżeczek
śmietany. Energicznie mieszam i szybko dodaję do kremówki. Natychmiast miksuję całość do połączenia. Z całej ilości odjęłam 1/3 kremówki do posmarowania ciasta a do 2/3 kremówki dodałam sok z
buraków. Zmiksowałam i udekorowałam obsypane
czekoladą ciasto przy pomocy szprycy. Zakończyłam wisienkami, które podkreślają smak i kolorystycznie pasują do całości.