ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa bananowa

Rolada biszkoptowa bananowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam!
Składniki na ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
cukier puder do posypki
Składniki na krem:
1 serek homogenizowany
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
2 żółtka jaja
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna
Wykonanie kremu:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z mąką, proszkiem do pieczenia. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zwinąć w rulon razem z papierem do pieczenia, po czym owinąć ściereczką. Po ostudzeniu, lekko rozwinąć, posmarować kremem, włożyć do środka obrane banany, delikatnie ponownie zrolować i posypać cukrem pudrem. Odstawić w chłodne miejsce, po schłodzeniu kroić w grube plastry.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/rolada-biszkoptowa-bananowa.html