ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort cytrynowo-kokosowy na 80

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort cytrynowo-kokosowy na 80

nazwa

Wykonanie

Ten tort zrobiłam na 80 urodziny mojej babci. Spotkanie było na dużą ilość osób, więc tort też był dość duży. Jasne biszkopty przełożone kremem cytrynowo-kokosowym na bazie lemon curd. Lekki, nie za słodki, kwaskowaty. Z chrupiącym prażonym kokosem w nadzieniu.
*foremka 24*24 cm:
Składniki: na biszkopt:
8 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem cytrynowy:
3 jajka
sok i skórka z 3 cytryn
3/4 szklanki cukru
60 g masła
dodatkowo na krem:
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu cytrynowego
1 łyżka cukru
1 szklanka kremówki
1 łyżka żelatyny
1 łyżka cukru pudru
100 g kokosu
1 łyżka masła na dekorację:
krem maślany
róże marcepanowe
perełki cukrowe
Z podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem cytrynowy (lemon curd): Jajka roztrzepać z cukrem i wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i mieszać około dwóch minut. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Kokos usmażyć na maśle.
Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/tort-cytrynowo-kokosowy-na-80.html