Wykonanie
Tak delikatnego i pysznego
ciasta drożdżowego już dawno nie
jadłam!Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny.
Składniki:1 szklanka
płatków jaglanych2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki¾ szklanki
cukru3
jajka2 dag
drożdży1
cukier waniliowy1
białko jajatłuszcz do foremekWykonanie:
Płatki ugotować na
mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać
drożdże rozpuszczone w odrobinie
mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać
mąkę, dodać utarte z
cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować
białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.