Wykonanie
Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę
cukru).Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do nich za bardzo przykładać... robiłam je kilka
razy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-)Wstawcie
wodę na
kawę, a ani się nie obejrzycie a rogaliki do
kawy będą gotowe!Składniki:1/2kg
mąki200g tłuszczu
cukier waniliowy50g
drożdży3/4szkl.
mleka1 całe
jajko2
żółtka (1
białko zostawić do posmarowania rogalików)2 łyżki
cukrucukier puder do posypaniapowidłaWykonanie:Do miski wsypać
mąkę, zrobić dołek wkruszyć
drożdże,na to wsypać
cukier i
cukier waniliowy. Zalać ciepłym
mlekiem i zasypać niewielką ilością
mąki. Odstawić do "ruszenia się "
drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz
jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim wypadku, bądź ulubione nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarować
białkiem. Piec w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia.