Wykonanie
Pierogi ruskie są zdecydowanie moimi ulubionymi. Nie jestem jednak ekspertem w dziedzinie ich lepienia. Udało mi się co prawda ostatnio przygotować rewelacyjne pierogi z boczniakami (nadal jestem w szoku, że wyszły), jednak daleko mi do osoby masowo produkującej ten przysmak. Mając ochotę na ruskie idę nieco na skróty: korzystam z zapasów dostarczanych przez rodzinę, kupuję gotowe pierogi ze sprawdzonej pierogarni lub szykuję naleśniki z farszem ruskim. Te ostatnie stanowią świetną alterntywę dla mniej wprawionej kuchareczki, a smakują rewelacyjnie. Idealnie nadają się na obiad do pracy lub kolację. Plus są szybkie i łatwe do przygotowania.
Naleśniki z farszem ruskimLubisz pierogi ruskie, ale nie chcesz ich lepić? Wypróbuj naleśniki z farszem ruskim. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub kolację.Składniki na ciasto:1/2 szklanki
mąki żytniej (można zstąpić
mąką pszenną)1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka2 małe
jajkasól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaSkładniki na farsz:200 g
twarogu półtłustego100 g
chudego boczku3-4 średniej wielkości ugotowane
ziemniaki1 duża bądź 2 małe
cebulesólo i
pieprz do smaku
olej do smażenia3 łyżki
jogurtu naturalnego (opcjonalnie)Dodatki:wersja dietetyczna:
jogurt naturalny bądź
kefirwersja dla smakoszy: podsmażona
cebulkaSposób przygotowania:Ciasto na naleśniki . Wszystkie składnik (
mąka,
mleko,
jajka,
przyprawy) mieszam w misce, aż ciasto
zrobi się gładkie. Odstawiam je na bok, aby „dojrzało” i zabieram się za przygotowanie składników na farsz.Farsz do naleśników .
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości (nie
solę wody).
Cebulę i
boczek kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję ugotowane i rozgniecione
ziemniaki oraz
twaróg.
Twarogu nie rozdrabniam zbyt mocno, ponieważ lubię, gdy czuć jego kawałki w farszu. Łączę wszystkie składniki, doprawiając
solą i
pieprzem. Aby farsz nie był zbyt suchy dodaję do niego
jogurt naturalny, niemniej ten składnik można pominąć.Naleśniki z farszem ruskim . Z ciasta smażę cienkie naleśniki, a następnie wypełniam je przygotowanym farszem. Z podanych ilości powinno wyjść ok 8 naleśników. Podaję je z
jogurtem naturalnym. Bardzo dobrze smakują także odsmażone ze zrumienioną
cebulką.A czy Ty lubisz naleśniki z farszem ruskim?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.Sprawdź także:Zapiekane naleśniki z
kurkami,
fetą i
łososiemZ okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze
szpinakiemComfort Food – recenzja książki Jamiego Olivera i przepis na zapiekankę pasterską