ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z farszem ruskim

Naleśniki z farszem ruskim

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie są zdecydowanie moimi ulubionymi. Nie jestem jednak ekspertem w dziedzinie ich lepienia. Udało mi się co prawda ostatnio przygotować rewelacyjne pierogi z boczniakami (nadal jestem w szoku, że wyszły), jednak daleko mi do osoby masowo produkującej ten przysmak. Mając ochotę na ruskie idę nieco na skróty: korzystam z zapasów dostarczanych przez rodzinę, kupuję gotowe pierogi ze sprawdzonej pierogarni lub szykuję naleśniki z farszem ruskim. Te ostatnie stanowią świetną alterntywę dla mniej wprawionej kuchareczki, a smakują rewelacyjnie. Idealnie nadają się na obiad do pracy lub kolację. Plus są szybkie i łatwe do przygotowania.
Naleśniki z farszem ruskim
Lubisz pierogi ruskie, ale nie chcesz ich lepić? Wypróbuj naleśniki z farszem ruskim. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki żytniej (można zstąpić mąką pszenną)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 małe jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
200 g twarogu półtłustego
100 g chudego boczku
3-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 duża bądź 2 małe cebule
sólo i pieprz do smaku
olej do smażenia
3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Dodatki:
wersja dietetyczna: jogurt naturalny bądź kefir
wersja dla smakoszy: podsmażona cebulka
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki . Wszystkie składnik (mąka, mleko, jajka, przyprawy) mieszam w misce, aż ciasto zrobi się gładkie. Odstawiam je na bok, aby „dojrzało” i zabieram się za przygotowanie składników na farsz.
Farsz do naleśników . Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości (nie solę wody). Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz twaróg. Twarogu nie rozdrabniam zbyt mocno, ponieważ lubię, gdy czuć jego kawałki w farszu. Łączę wszystkie składniki, doprawiając solą i pieprzem. Aby farsz nie był zbyt suchy dodaję do niego jogurt naturalny, niemniej ten składnik można pominąć.
Naleśniki z farszem ruskim . Z ciasta smażę cienkie naleśniki, a następnie wypełniam je przygotowanym farszem. Z podanych ilości powinno wyjść ok 8 naleśników. Podaję je z jogurtem naturalnym. Bardzo dobrze smakują także odsmażone ze zrumienioną cebulką.
A czy Ty lubisz naleśniki z farszem ruskim?
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.
Sprawdź także:
Zapiekane naleśniki z kurkami, fetą i łososiem
Z okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze szpinakiem
Comfort Food – recenzja książki Jamiego Olivera i przepis na zapiekankę pasterską
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/03/nalesniki-z-farszem-ruskim