Wykonanie
Tak, dzisiaj naleśniki mają swoje święto! Dlatego właśnie mam dla Was przepis na żytnie, pełnoziarniste naleśniki ze
szpinakiem. Aby wzbogacić farsz dodałam do niego także
ricottę,
cukinię i
suszone pomidory. Przyznam szczerze, że nie jestem ekspertem w smażeniu naleśników. U nas w domu sztuka ta o wiele lepiej wychodzi Radkowi. Niemniej w związku z tym, że to ja mam obecnie dużo wolnego czasu musiałam zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Jak na moje możliwości wyszło nienajgorzej.
Naleśniki ze
szpinakiemSzukasz sprawdzonego przepisu na naleśniki ze szpinakiem? Wejdź i zobacz jak zrobić naleśniki ze
szpinakiem,
cukinią i
suszonymi pomidorami. Będą smacznie!Przepis na naleśniki ze
szpinakiemSkładniki na ciasto naleśnikowe (8 naleśników, nie licząc pierwszego, który się nie udał):1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić zwykłą
mąką pszenną)1 szklanka
mleka2 małe
jajkaszczypta
soliolej do smażeniaSkładniki na farsz:1/2 małej
cukinii8
suszonych pomidorów z zalewy150 g
młodych liści
szpinaku100 g
serka ricotta3 ząbki
czosnku1/2
cebuli1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
pieprzu cayennesól morskapieprz świeżo zmielonySposób przygotowania:W
miesce mieszam dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeżeli będzie zbyt gęste można dodać nieco
wody lub
mleka. Proporcje
mąki i
mleka można ustalić wg własnych preferencji. Ciasto odstawiam na kilka minut. W międzyczasie przygotowuję farsz.
Czosnek kroję w cienkie plasterki, a
cebulę i
cukinię w kostkę. Na patelni rozgrzewam
oliwę i podsmażam na niej przygotowane warzywa. Kiedy
cebula się zeszkli dodaję
szpinak oraz pokrojone na mniejsze kawałki
pomidory suszone odsączone z zalewy. Doprawiam
gałką muszkatołową,
pieprzem cayenne,
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Zmniejszam gaz i duszę wszystko pod przykryciem do momentu aż
szpinak zrobi się miękki (ok 5 minut). Wyłączam gaz, pozostawiam farsz do przestygnięcia i zaczynam smażyć naleśniki (technika wg preferencji).Gdy naleśniki są już gotowe wracam do
szpinaku – dodaję do niego
riccottę i dokładnie mieszam. Nakładam farsz na naleśniki i zwijam je. Układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam
sosem pomidorowym. Ja wykorzystałam samodzielnie przygotowany słodki
sos pomidorowy z
wanilią, ale można użyć dowolnego – krojone
pomidory z puszki też będą pasować. Zapiekam naleśniki przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Brzmi pracochłonnie? Tak Ci się tylko wydaje. Na przygotowanie wszystkiego potrzebujesz ok 45 minut. Natomiast przy dobrej organizacji czas da się zredukować nawet i do 30 minut – rzecz jasna przy założeniu, że jednocześnie robisz farsz i smażysz naleśniki. Danie idealnie nada się nie tylko na kolację, ale także jako lunch do pracy.
Sprawdź moje inne przepisy na naleśnikiPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.A Ty jak podajesz naleśniki?Sprawdź także:Zapiekane naleśniki z
kurkami,
fetą i
łososiemLasagne ze
szpinakiem,
groszkiem i
pomidoramiNaleśniki z farszem ruskim