ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem

Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Lubię kuchnię azjatycką. Lubię ją za jej intensywny smak, proste składniki i krótki czas niezbędny na przygotowanie dania. Jeszcze bardziej lubię eksperymentować w kuchni. A najbardziej lubię połączenie obu, czyli eksperymenty na kuchni azjatyckiej. Nie mając pomysłu na obiad zrobiłam szybki przegląd zawartości lodówki i szafek. Wciągnęłam kilka produktów, na które potencjalnie miałabym ochotę, bądź które wymagają szybkiego zjedzenia, aby nie wylądowały w koszu na śmieci. Zaczęłam się zastanawiać… co by tu dzisiaj upichcić. Mam! Stir-fry z kurczakiem, a do tego lekki sos na bazie cytryny i mleczka kokosowego.
Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem
Zapraszam na domowe stir-fry z kurczakiem w cytrynowo-kokosowym sosem. Danie jest szybkie i łatwe. Przygotujesz je w 15 minut. To jak, gotujesz ze mną?
Składniki na porcję dla 2 osób:
pojedyncza pierś z kurczaka
2 średnie marchewki
1 cebula
solidna garść fasolki szparagowej (wykorzystałam mrożoną)
2 grzyby shitake i woda z ich moczenia (można pominąć, niemniej, grzyby dodają azjatyckiego klimatu)
1 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
skórka starta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju ryżowego (mam wersję z aromatem z zielonej herbaty, można jednak wykorzystać dowolny tłuszcz)
100 ml mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka sezamu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
sezam do posypania
świeże zioła, np. natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, mięta bądź to czym akurat dysponujesz
brokuł
makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Z zasady stir-fry ma być daniem szybkim, więc zaczynam od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Podstawą jest marynata do mięsa: kurczaka kroję w cienkie paski, bardzo drobno siekam imbir i czosnek, ścieram skórkę z cytryny. Wkładam wszystkie składniki do miseczki. Zalewam je sosem sojowym i sokiem z cytryny oraz obficie posypuję pieprzem cayenne. Mieszkam dokładnie i wstawiam na kilka minut do lodówki.
Do małej miseczki wkładam grzyby shitake i zalewam je gorącą, ale nie wrzącą woda. Odstawiam na bok do namoczenia.
Czas na warzywa. Marchewkę kroję w bardzo cienkie słupki, a cebulę w dosyć grube piórka. Wlewam olej na patelnię i wrzucam warzywa na rozgrzany tłuszcz. Smażę na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu aż marchewka zacznie robić się miękka, a cebula zeszkli (ok 3-4 minut).
W tym samym czasie w rondelku grzeję wodę, do której wkładam małe różyczki brokuła. Gotuję go do momentu aż zacznie robić się miękki, jednocześnie uważając, aby pozostał lekko chrupiący. Na ostatnią minutę dorzucam do niego fasolkę szparagową. Do wody, w której przed chwilą przygotowałam brokuła wkładam makaron ryżowy i gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Do marchewki i cebuli dodaję mięso wraz z marynatą i smażę dalej na wysokim ogniu. Kurczak powinien dojść bardzo szybko. Gdy zacznie się rumienić dorzucam fasolkę szparagową oraz sezam. Smażę jeszcze przez 2 minuty i zalewam całość mleczkiem kokosowym. Dodaję pokrojone w paseczki grzyby shitake wraz z 2 łyżkami wody, w której się moczyły. Gotuję danie jeszcze przez 2-3 minuty, aby wszystkie smaki połączyły się. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos za bardzo odparował można dodać do niego 2-3 łyżeczki wody.
A Ty, jak przygotowujesz stir-fry?
Sprawdź moje inne pomysły na obiad w 15 minut
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi
Sprawdź także:
Glass noodles z karmelizowaną cebulą, melonem i figą
Miał być ramen, wyszedł rosół azjatycki
Rosół z kaczki w stylu orientalnym
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/02/cytrynowo-kokosowe-stir-fry-z-kurczakiem