Wykonanie
Lubię kuchnię azjatycką. Lubię ją za jej intensywny smak, proste składniki i krótki czas niezbędny na przygotowanie dania. Jeszcze bardziej lubię eksperymentować w kuchni. A najbardziej lubię połączenie obu, czyli eksperymenty na kuchni azjatyckiej. Nie mając pomysłu na obiad zrobiłam szybki przegląd zawartości lodówki i szafek. Wciągnęłam kilka produktów, na które potencjalnie miałabym ochotę, bądź które wymagają szybkiego zjedzenia, aby nie wylądowały w koszu na śmieci. Zaczęłam się zastanawiać… co by tu dzisiaj upichcić. Mam! Stir-fry z
kurczakiem, a do tego lekki sos na bazie
cytryny i
mleczka kokosowego.
Cytrynowo-
kokosowe stir-fry z
kurczakiemZapraszam na domowe stir-fry z
kurczakiem w
cytrynowo-
kokosowym sosem. Danie jest szybkie i łatwe. Przygotujesz je w 15 minut. To jak, gotujesz ze mną?Składniki na porcję dla 2 osób:pojedyncza
pierś z kurczaka2 średnie
marchewki1
cebulasolidna garść
fasolki szparagowej (wykorzystałam mrożoną)2
grzyby shitake i
woda z ich moczenia (można pominąć, niemniej,
grzyby dodają azjatyckiego klimatu)1 cm świeżego
imbiru1 ząbek
czosnkuskórka starta z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytryny2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju ryżowego (mam wersję z aromatem z zielonej
herbaty, można jednak wykorzystać dowolny tłuszcz)100 ml
mleczka kokosowego1 płaska łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżka
sezamusól morskaświeżo zmielony
pieprzDodatki:
sezam do posypaniaświeże
zioła, np.
natka pietruszki,
szczypiorek,
kolendra,
mięta bądź to czym akurat dysponujesz
brokułmakaron ryżowySposób przygotowania:Z zasady stir-fry ma być daniem szybkim, więc zaczynam od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Podstawą jest marynata do
mięsa:
kurczaka kroję w cienkie paski, bardzo drobno siekam
imbir i
czosnek, ścieram
skórkę z cytryny. Wkładam wszystkie składniki do miseczki. Zalewam je
sosem sojowym i
sokiem z cytryny oraz obficie posypuję
pieprzem cayenne. Mieszkam dokładnie i wstawiam na kilka minut do lodówki.Do małej miseczki wkładam
grzyby shitake i zalewam je gorącą, ale nie wrzącą
woda. Odstawiam na bok do namoczenia.Czas na warzywa.
Marchewkę kroję w bardzo cienkie słupki, a
cebulę w dosyć grube piórka. Wlewam
olej na patelnię i wrzucam warzywa na rozgrzany tłuszcz. Smażę na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu aż
marchewka zacznie robić się miękka, a
cebula zeszkli (ok 3-4 minut).W tym samym czasie w rondelku grzeję
wodę, do której wkładam małe różyczki
brokuła. Gotuję go do momentu aż zacznie robić się miękki, jednocześnie uważając, aby pozostał lekko chrupiący. Na ostatnią minutę dorzucam do niego
fasolkę szparagową. Do
wody, w której przed chwilą przygotowałam
brokuła wkładam
makaron ryżowy i gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu.Do
marchewki i
cebuli dodaję
mięso wraz z marynatą i smażę dalej na wysokim ogniu.
Kurczak powinien dojść bardzo szybko. Gdy zacznie się rumienić dorzucam
fasolkę szparagową oraz
sezam. Smażę jeszcze przez 2 minuty i zalewam całość
mleczkiem kokosowym. Dodaję pokrojone w paseczki
grzyby shitake wraz z 2 łyżkami
wody, w której się moczyły. Gotuję danie jeszcze przez 2-3 minuty, aby wszystkie smaki połączyły się. Doprawiam
solą i
pieprzem do smaku. Gdyby sos za bardzo odparował można dodać do niego 2-3 łyżeczki
wody.A Ty, jak przygotowujesz stir-fry?
Sprawdź moje inne pomysły na obiad w 15 minutPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymiSprawdź także:Glass noodles z karmelizowaną
cebulą,
melonem i
figąMiał być ramen, wyszedł rosół azjatyckiRosół z
kaczki w stylu orientalnym