Wykonanie
Lubię próbować nowe smaki i eksperymentować z przepisami. Wczoraj postanowiłam wypróbować Thai Green
Curry. Znalazłam kilka przepisów na Internecie, z których stworzyłam własny mix. Muszę się przyznać, że
curry wyszło bardzo dobre. Kremowe, pachnące
kokosem i
ziołami. Naprawdę polecam.Składniki na 2 porcje:2
piersi kurczaka1 nieduży
brokuł1
marchewka3 ząbki
czosnku400ml
mleka kokosowego1 łyżeczka
oleju kokosowego1 opakowanie pasty z green
curry*1 łyżeczka
trawy cytrynowejkawałki świeżego
kokosa (opcjonalnie)świeże
zioła (
szczypiorek,
bazylia,
kolendra lub
pietruszka)świeżo zmielony
pieprzsól* można znaleźć w sklepach na półkach z orientalną żywnością
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić
olej kokosowy i lekko podsmażyć
czosnek i
marchewkę. Wyłożyć pastę green
curry i chwilę gotować. Całość zalać
mlekiem kokosowym i chwilę pogotować, aż sos zacznie bomblować. W tym czasie
piersi kurczaka kroimy w cienkie paski i tak przygotowane wykładamy do gotującego się sosu i zostawiamy pod przykryciem przez około 8 minut.Po tym czasie, jeżeli sos wydaje się za rzadki, można go zaprawić łyżką
mąki, wcześniej wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej
wody (aby nie było grudek).Następnie doprawiamy
trawą cytrynową,
kokosem,
ziołami oraz wykładamy na patelnię ugotowany wcześniej
brokuł. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.Podajemy jako osobne danie lub z
ryżem.Smacznego...