ßßß Cookit - przepis na Thai Green Curry

Thai Green Curry

nazwa

Wykonanie

Lubię próbować nowe smaki i eksperymentować z przepisami. Wczoraj postanowiłam wypróbować Thai Green Curry. Znalazłam kilka przepisów na Internecie, z których stworzyłam własny mix. Muszę się przyznać, że curry wyszło bardzo dobre. Kremowe, pachnące kokosem i ziołami. Naprawdę polecam.
Składniki na 2 porcje:
2 piersi kurczaka
1 nieduży brokuł
1 marchewka
3 ząbki czosnku
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 opakowanie pasty z green curry*
1 łyżeczka trawy cytrynowej
kawałki świeżego kokosa (opcjonalnie)
świeże zioła (szczypiorek, bazylia, kolendra lub pietruszka)
świeżo zmielony pieprz
sól
* można znaleźć w sklepach na półkach z orientalną żywnością
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i lekko podsmażyć czosnek i marchewkę. Wyłożyć pastę green curry i chwilę gotować. Całość zalać mlekiem kokosowym i chwilę pogotować, aż sos zacznie bomblować. W tym czasie piersi kurczaka kroimy w cienkie paski i tak przygotowane wykładamy do gotującego się sosu i zostawiamy pod przykryciem przez około 8 minut.
Po tym czasie, jeżeli sos wydaje się za rzadki, można go zaprawić łyżką mąki, wcześniej wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody (aby nie było grudek).
Następnie doprawiamy trawą cytrynową, kokosem, ziołami oraz wykładamy na patelnię ugotowany wcześniej brokuł. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Podajemy jako osobne danie lub z ryżem.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/07/thai-green-curry.html