Wykonanie
Kiedy nie
mogę w nocy spać czytam blogi kulinarne. Podczas ciąży zdarza mi się to coraz częściej. Rosnący brzuch, aktywne dziecko i ciągły głód sprawiają, że budzę się co 2-3 godziny. Dzisiaj mój sen skończył się tuż przed piąta rano. Zrobiłam sobie kanapkę z
ogórkiem i zaczęłam przeglądać internet. W poszukiwaniu pomysłu na śniadanie trafiłam na bloga WhitePlate, gdzie już jakiś czas temu widziałam przepis na słodkie bułeczki z
rodzynkami. Szybki remanent w kuchni pozwolił mi ocenić, że posiadam większość składników. Większość, nie znaczy wszystkie, więc musiałam nieco zmodyfikować przepis i co nieco zrobić na oko. Efekt jednak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Bułeczki są niesamowicie miękkie, słodkie (chociaż nie ma w nich za wiele
cukru) i cudowanie pachną
pomarańczą.
Słodkie bułeczki z
rodzynkamiMiękkie, puszyste i pachnące
pomarańczami. Takie właśnie są słodkie bułeczki z
rodzynkami. Idealnie nadają się na weekendowe śniadanie. Sprawdź koniecznie!Składniki:2/3 szklanki
mleka250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka świeżych pokruszonych
drożdży1 łyżka
cukru brązowegospora szczypta
soli morskiej1 łyżka miękkiego
masła3 łyżki
oleju z pestek dyni100 g
rodzynek lub innych
bakalii2 łyżki
nasion słonecznika2 łyżki pestek dyni1/3 łyżeczki
cynamonuskórka starta z
pomarańczyroztrzepane
jajko z
cukrem brązowym do posmarowania bułeczekSposób przygotowania:Wg oryginalnego przepisu
rodzynki należy przez całą noc moczyć w wodzie, ja jednak nie miałam na to czasu, więc pominęłam ten krok.W rondelku zagotowuję
mleko z
cukrem,
solą,
cynamonem,
rodzynkami i skórką z
pomarańczy. Następnie pozostawiam do wystygnięcia.Gdy
mleko jest już chłodne rozpuszczam w nim
drożdże i przelewam roztwór do
mąki z
pestkami dyni i
ziarnami słonecznika. Dodaję miękkie
masło i
olej. Mieszam bardzo dokładnie wszystkie składniki tak, aby
rodzynki rozłożyły się równomiernie. Nakrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Wykładam blaszkę papierem do pieczenia, który obficie posypuję
mąką. Na tak przygotowanym podłożu układam bułeczki – ciasto jest dosyć klejące, więc w formowaniu pomagam sobie łyżką. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie dokładnie z każdej strony smaruję
bułki roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem
cukru.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na maksymalnie 15 minut. Ja po 12 minutach wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim bułeczki na kolejne 3 minuty.Podaję z
serkiem ricotta, domową
konfiturą ze
śliwek i gorącym
kakao.
Sprawdź moje inne pomysły na domowe wypiekiPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymiSprawdź także:
Bułki z patelni z
białym serem (bez pieczenia)Szybkie
bułki domowe z
mąki żytniej (bez pieczenia)