ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wpis będzie i trochę kulinarny i trochę prywatny. Jeżeli śledzicie mój profil prywatny to wiecie, że moje dziecko od tygodnia chodzi do przedszkola. Zarówno ona, jak i ja początek miałyśmy trudny. Nie wiem czy wszystkie mamy to tak strasznie przyżywają ale ja dostawałam nawet jakiś ataków paniki. Waleriana na zmianę z RedBullem ratowała mnie przez cały ubiegły tydzień.
Jak jest teraz? Cóż. Moje dziecko fruwa do przedszkola prawie na skrzydłach. Wczoraj nawet nie chciała z niego wyjść. Ja nadal siedzę i zastanawiam się co moje dziecko tam porabia i czy nie płacze. Połowicznie więc osiągnęłyśmy sukces. Codziennie mam około 4 godzin zapasowego czasu podczas którego gotuję i piekę. Obiecuję sobie co prawda, że nadrobię zaległości w pracy ale co tam…
Dzisiaj będą ślimaczki drożdżowe z ulubioną przyprawą mojego dziecka – cynamonem. Zamiast białego cukru używam brązowego. Są idealne na popołudniową przekąskę dla dziecka.
Składniki:
510g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki cukru brązowego do ciasta
250ml letniego mleka
20g świeżych drożdży
100g stopionego masła
1 jajko
nadzienie: 4-5 łyżek brązowego cukru oraz cynamon – w ilości jakiej lubimy (ja dałam około łyżki)
Z części mleka, łyżki cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut przykryte ściereczką. Powinien podwoić swoją objętość.
Zaczyn oraz pozostałe składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Powinno nie kleić się do rąk i ładnie odchodzić od ścianek misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowywujemy je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Na wierzch posypujemy cukrem z cynamonem i zwijamy jak roladę. Dobrze dociskamy. Ostrym nożem kroimy na plastry 2-3 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując 5 cm odstępy. Przykrywamy ściereczką i dajemy ciasto podrosnąć jeszcze 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 22-25 minut.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/drozdzowe-slimaczki-z-cynamonem