ßßß Cookit - przepis na estoński kringel (wieniec cynamonowy)

estoński kringel (wieniec cynamonowy)

nazwa

Wykonanie

Chrupiący z zewnątrz, w środku pełen warstw maślanego ciasta z cynamonem, łatwy do zrobienia, bardzo polecam !
300 gramów mąki pszennej
1 jajo
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
2 płaskie łyżki cukru
15 - 17 gramów drożdży
0,5 szklanki mleka
smarowidło:
60 gramów stopionego, schłodzonego masła
3 płaskie łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru (dałam brązowy)
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać jajo, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Składniki smarowidła wymieszać ze sobą.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 35x50. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.
Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę ostrym nożem na pół (wzdłuż).
Potem zapleść warkoczyk.
Końce warkocza skleić ze sobą tworząc wieniec.
Wieniec włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki wieniec nie stanie się brązowo - złoty.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/estonski-kringel-wieniec-cynamonowy.html