ßßß Cookit - przepis na Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

To niesamowite jak to połączenie smakuje…Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu, delikatny indyk z bogatym nadzieniem, całość zapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny.
Składniki:
1 kg ziemniaków
9 sznycli z indyka
2 kulki sera mozzarella z zalewy
45 dag świeżego szpinaku
10 dag suszonych pomidorów z zalewy
1 por
3 łyżki masła
Majonez do posmarowania mięsa
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków
Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie tworząc łódki, spinamy wykałaczkami.
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy do smaku przyprawą do ziemniaków i solą, na wierzchu rozkładamy nadziane mięso.
Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły.
Podajemy z dowolną surówką.
Smacznego ;)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/03/sznycle-z-indyka-zapiekane-ze.html