ßßß Cookit - przepis na Tort szwardzwaldzki.

Tort szwardzwaldzki.

nazwa

Wykonanie

W tym roku postanowiłam zamiast mazurka upiec tort szwarcwaldzki. Sposób wykonania jest bardzo prosty a tort wyśmienity. Nie lubię zbyt słodkich wypieków więc w moim torcie jest minimum cukru. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki musi dodać więcej cukru niż ja podaję w przepisie.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 pełnych łyżeczek cukru
6 łyżek mąki
3 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki kakao
Bułka tarta do obsypania formy
Olej, margaryna lub masło do wysmarowania formy.
Przełożenie tortu:
1/2 słoika dżemu (może być wiśniowy lub inny)
opakowanie mrożonych wydrylowanych wiśni
1200 ml. słodkiej 30% śmietany
ok.10 g. żelatyny
szczypta soli
Poncz: zaparzona posłodzona czarna herbata, kieliszek wódki.
Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady, żurawina suszona,biszkopt (herbatniki)
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek.
Ubić białka z odrobiną soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i kilkoma kroplami olejku śmietankowego na puch.
Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
Dołożyć pianę i kakao.
Niedokładnie i delikatnie wymieszać by widoczne były jasne części ciasta. (Po upieczeniu powstanie wzór marmurkowy)
Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i wysypaną bułka tartą.
Piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C.
Kiedy wystygnie przekroić na trzy placki.
Zrobić poncz którym należy skropić jedną stronę biszkoptowych placków.(Najwygodniej użyć w tym celu silikonowego pędzelka)
Zaparzyć czarną herbatę. Posłodzić i wymieszać. Jak przestygnie dolać nieco wódki, rumu lub jakiegokolwiek alkoholu. (Jeśli tort będą jadły dzieci proszę zrezygnować z alkoholu)
Jak już mamy skropione placki należy dolny placek wyłożyć na spodzie tortownicy, aby usztywnić dolny placek tortu.
Wysmarować dowolnym dżemem.
Posypać odsączonymi wiśniami.
Do garnuszka wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wody by napęczniała. Dopiero wtedy postawić ja na ogniu i podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści.
Śmietanę ubić na sztywno.
Dolać rozpuszczoną żelatynę.
Dokładnie wymieszać.
Podzielić na trzy części.
Jeną część ubitej śmietany wyłożyć na pierwszy placek wysmarowany dżemem i posypany wiśniami.
Przykryć drugim plackiem.
Nałożyć następną część śmietany.
Posypać wiśniami i nakryć wierzchnim plackiem (zawsze należy wybrać najładniejszy na górę)
Szerokim nożem wyrównać boki tortu. Obsypać boki.
Do obsypania boków tortu użyłam Posiekanej drobno żurawiny, okruchów z biszkoptu (kiedy kroiłam je na placki i wyrównywałam placki), pokruszonej czekolady. Można użyć posiekanej czekolady lub pokruszonych herbatników.
Na ostatnią wierzchnią część wyłożyć resztę śmietany. Pozostałe wiśnie i udekorować wedle uznania.
(Ja użyłam moich ozdób z czekolady które wcześniej przygotowałam).
Przygotowuję ją w ten sposób: Czekoladę łamię na kawałki do woreczka który przypinam klamerką do patyczka szaszłykowego i zawieszam na garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy już jest płynna robię w woreczku niewielką dziurkę i robię esy floresy na sztywnej folii. Następnie wkładam do zamrażalki.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/tort-szwardzwaldzki