Wykonanie
Share the post "Kremowa zupa z
gruszki i
pietruszki / Creamy pear and parsnip soup"Przedstawiam dzisiaj przepis na dosyć nietypową zupę. Krem z pieczonych
gruszek i
pietruszki z
tymiankiem i
śmietanką zaskoczył mnie swoim smakiem. Zaskoczył oczywiście pozytywnie:) Wcześniej słysząc o takim połączeniu jakoś nie mogłam się przełamać i żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna!
Pietruszkę można swobodnie zastąpić
pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Składniki:4 korzenie
pietruszki lub
pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki2
gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę4 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju roślinnegosól i
pieprz1
cebula, pokrojona w kostkę2
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2
łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę1 łyżeczka świeżych liści
tymianku8 szklanek
bulionu z kurczaka1 szklanka
śmietanki 36%ser z niebieską pleśnią do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.Wymieszaj
pietruszkę,
czosnek i
gruszki z 1½ łyżki
oleju i dopraw
solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia.W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę
oleju, włóż
cebulę,
ziemniaki i
selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia
cebuli. Wsyp
tymianek i smaż kolejne 30 sekund.Dodaj
bulion drobiowy i upieczony
pasternak z
czosnkiem i
gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub dzbankowym na gładki krem.Przełóż zupę ponownie do rondla, wmieszaj
śmietanę i podgrzej przez chwilę na średnim ogniu. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Rozlej zupę do miseczek, posyp
tymiankiem i
serem z niebieską pleśnią i podawaj.Smacznego!
English versionCreamy pear and parsnip soup(8 servings)Ingredients:4 parsnips, peeled, cut into a large dice2 pears, peeled, cored, and cubed4 garlic cloves3 tbsp vegetable oil, dividedsalt and pepper1 onion, diced2 potatoes, peeled and diced2
celery stalks, diced1 tsp fresh thyme leaves8 cups of chicken stock1 cup heavy creamblue cheese for garnishPreparation:Preheat the oven to 220 oC.Toss the parsnips, pears, and garlic with 1½ tbsp of oil and season with salt. Place on a baking sheet and roast in preheated oven for 25-30 minutes, or until lightly caramelized.While the parsnips and pears are roasting, add the remaining 1½ tbsp of oil to a pot and heat to medium high. Add the onion, potato, and
celery to the hot oil and saute for 2-3 minutes, until onions are translucent. Add the thyme and saute for another 30 seconds.Add the chicken stock and roasted parsnips and pears to the stock pot and bring to a boil. Reduce to a simmer, cover, and let simmer for about 20 minutes, or until vegetables are
very tender.Puree the soup in a blender until is silky smooth.
Pour pureed soup back into the pot and stir in the heavy cream. Bring back to a simmer over medium high heat. Taste soup and adjust seasonings, if desired.Garnish with blue cheese crumbles and thyme sprigs.Enjoy!
Share the post "Kremowa zupa z
gruszki i
pietruszki / Creamy pear and parsnip soup"