Wykonanie
Nie uważam się za jakąś wielką fankę
groszku "w ogóle"- ale ta zupa podbiła moje
serce (jak chyba wszystkie kremowe wersje).Idealna z grzankami!Najlepiej smakuje na drugi dzień. Czyli- dzisiaj robisz- jutro jesz :)PS. Przepraszam za zamokniętą trochę
bazylię ;)Co trzeba?2 opakowania mrożonego
groszku ( u mnie 2x 400g)1
cebula1
marchewkaKawałek
selera,
pietruszki i
pora3 duże
ziemniaki1 litr
bulionu3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju albo
oliwy z oliweksól,
pieprz, starta
gałka muszkatołowaCo i jak?Drobno pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażyć na tłuszczu.W garnku zagotować
bulion. Dodać podsmażoną
cebulę,
czosnek, pokrojone warzywa (
marchewkę,
por,
seler,
pietruszkę). Gotować 10 minut,
potem dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, po 15 minutach dodać
groszek. Całość gotować aż
groszek zmięknie. Zupkę zmiksować blenderem, doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Smacznego!