ßßß
Klopsiki teriyaki(6-7 porcji)Składniki na klopsiki:800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego1 duże jajko, roztrzepane4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki2 ząbki czosnku drobno posiekane2 łyżeczki imbiru startego na tarce1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco)¾ szklanki bułki tartejSkładniki na sos teriyaki:⅔ szklanki sosu sojowego1 ¼ szklanki wody1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego1 ząbek czosnku mielonego½ szklanki brązowego cukru3 łyżki miodu¼ szklanki mąki kukurydzianej¼ szklanki zimnej wody1 łyżka sezamuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli.Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut.W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej wody.Doprowadź sos w patelni do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj wodę z mąką. Umieść sos ponownie na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje.Przełóż upieczone klopsiki do patelni z sosem i dokładnie je w nim obtocz. Gotuj na małym ogniu, aż pokryją się gęstą galzurą, po czym przełóż na talerze i podawaj z posiekaną dymką i sezamem.Smacznego!
English versionKlopsiki teriyaki(6-7 servings)Ingredients for meatballs:800 g ground pork and beef1 large egg, well beaten4 green onions, thinly sliced2 cloves finely minced garlic2 tsp fresh minced ginger1 tbsp soy sauce2 tsp chilli sauce (optional)¾ cup breadcrumbsIngredients for the teriyaki sauce :⅔ cup soy sauce1¼ cups water1 tsp fresh minced ginger1 clove minced garlic½ cup brown sugar3 tbsp honey¼ cup cornstarch¼ cup cold water1 tbsp sesame seedsPreparation:Preheat oven to 180 oC degrees.In a small bowl, mix beaten egg, green onion, garlic, ginger, soy sauce and hot sauce until well combined.In a large bowl mix ground mix with egg mixture and breadcrumbs to bring everything into a homogenous mixture. Form golf ball-sized meatballs then place on prepared baking sheet and bake 15–18 minutes.Meanwhile, place a large skillet over medium-high heat. Add soy sauce, water, ginger, garlic, brown sugar and honey then whisk until completely combined. In a separate small bowl, stir together the cornstarch and ¼ cup of cold water.Bring liquid to a boil then remove from heat, mix in cornstarch mixture into sauce then return to heat. Return liquid to a boil, whisking constantly to avoid lumps. Once liquid has thickened nicely, reduce heat to low and let sauce simmer.Transfer meatballs from baking sheet into sauce, turning or stirring to coat in sauce. Allow meatballs to simmer in the sauce until they are heated through then garnish with sliced green onions and sesame seeds.Enjoy!
Share the post "Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs"


