ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i kozim serem

Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Sezon na świeże warzywa, prosto z ogrodu zbliża się dużymi krokami. A wraz z sezonem nadejdzie czas na totalne szaleństwo w kuchni. Na nowo odkrywać będziemy smak poszczególnych warzyw i owoców. Dlatego…
W trakcie tego oczekiwania prezentujemy przepis uwielbiany przez dzieci i dorosłych w naszej rodzinie- cukinię nadziewaną kaszą jaglaną ( która ostatnimi czasy stała się królową wsród kasz) oraz kozim serem. Smakuje wysmienicie. Zrobcie i skosztujcie sami:)
Składniki:
2 cukinie
czerwona papryka
1 pomidor
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
opakowanie twardego sera koziego
suszony tymianek i oregano
Przygotowanie:
Kaszę wypłucz na sitku pod ciepłą bieżącą wodą. Zagotuj wodę w proporcji 2:1, czyli 1,5 szklanki wody i wrzuć do nie kaszę. Gotuj ją około 15- 20 minut do momentu, aż wchłonie wodę. Ja zawsze kosztuję kaszę czy jest już gotowa, jeżeli tak przykryj garnek i odstaw.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wytnij środek, tak aby powstały łódeczki. Delikatnie posmaruj środek oliwą. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na pateli rozgrzej łyżkę do dwóch oliwy, wrzuć pomidory oraz dorbno posiekany miąższ cukini. Smaż kilka minut i dodaj pokrojoną na drobno paprykę trzymając całość jeszcze przez kilka minut. Warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw solą, pieprzem i ziołami wedle własnego smaku. Do całości dodaj posiekaną natkę i kozi ser starty na grubej tarce. Cały farsz dokładnie wymieszaj.
Wypełnij nim przygotowane wcześniej łódeczki, ułóż na blaszce, przykryj folią aluminiową i piecz około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C.
P.S. Farszu wychodzi bardzo dużo. Można nim wypełnić np. paprykę.
Źródło:http://panipanidomu.pl/nadziewana-cukinia-kasza-jaglana-kozim-serem