Wykonanie
W tym roku zrobiłam dla mam takie oto muffinki. Wyglądem przypominają bardziej bułeczki i smakują w
sumie jak bułeczki
drożdżowe z
truskawkami.
Wykonałam je wg przepisu z bloga
Kuba Pichci, który znajdziecie TUTAJ. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, trzeba jedynie cierpliwie poczekać aż ciasto wyrośnie, jak to przy każdym
drożdżowym. Ale nie trzeba przygotowywać rozczynu, albowiem używa się tu
drożdży suszonych. Miałam z nimi pierwszy raz do czynienia, zawsze miałam do nich awersję, ale po tym pieczeniu zmieniłam zdanie. Muffinki pięknie wyrosły!
Składniki na 12 dużych muffinek:500 g
mąki + 100 g do podsypywaniaopakowanie
drożdży instant1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru100 g
masła2
jajka1
żółtko12 dużych
truskawek1.
Mąkę przesiać i wymieszać z
drożdżami.2. W rondlu rozpuścić
masło z
cukrem, dodać
mleko. Gdy mieszanina lekko ostygnie, dodać ją do
maki.3. Wbić
jajka i
żółtko. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, muszą być na nim widoczne pęcherzyki powietrza. Jeśli konsystencja jest zbyt kleista, dodać nieco
mąki.4. Blat obsypać obficie
mąką. Uformować z ciasta wałek i zostawić przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.5.
Truskawki opłukać. Obrać z szypułek.6. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą lekko rozpłaszczyć. Ułożyć na każdej
truskawkę i zakleić ciasto jak przy knedlach.7. Przełożyć do papilotek ułożonych w muffinkowej formie, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 °C.
8. Piec ok. 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły (wierzch powinien być zrumieniony) i wyjąć na kratkę do ostudzenia.Dodaję je do akcji: