Wykonanie
Składniki na ok 16 bułeczek:500g
mąki40g
drożdżyszklanka
mleka80g rozpuszczonego
masła80g
cukru1
jajkopół kg
truskawek1
jajko do smarowania bułeczekkruszonka:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąkiZ
drożdży, łyżeczki
cukru i 1/4 szklanki ciepłego
mleka sporządzić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przewiewów na ok. 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, resztę
mleka,
jajko i
cukier. Wyrabiać przez ok. 10 minut i dodać rozpuszczone i wystudzone
masło. Wyrabiać kolejne 10 minut. Ciasto nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.W tym czasie z podanych składników wyrobić kruszonkę i odstawić do lodówki, zimne
masło można posiekać, rozdrobnić palcami lub zetrzeć na tarce, ma powstać grudkowata kruszonka :)Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić go na mniej więcej 16 części, każdą część rozpłaszczać, układać na papierze do pieczenia (nie za gęsto, bo jeszcze urosną), w środku formować dołek i napełniać go pokrojonymi na połówki lub ćwiartki
truskawkami i posypywać kruszonką. Ja układałam po 5 bułeczek na blaszce.Nie zapomnijcie tylko posmarować bułeczek rozmąconym
jajkiem, ja zapomniałam, dlatego są takie matowe :(Bułeczki pieczemy w temperaturze 170 stopni, każdą partię przez 35 minut.