ßßß Cookit - przepis na Od razu miękkie pierniczki à la alpejskie

Od razu miękkie pierniczki à la alpejskie

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanką twardych pierników, wolę jak od razu są mięciutkie, bo nie zawsze czekanie aż zmiękną dawało pożądany efekt. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis z bloga Śladami Słodkiej Babeczki . Zdecydowałam się na połowę porcji i teraz bardzo tego żałuję, bo choć wyszło pierników bardzo dużo, to i tak wydaje mi się, że jest ich za mało i znikną w mgnieniu oka w te Święta.
Składniki na 5-6 blach:
0,5 kg mąki pszennej + 0,5 kg do podsypywania
4 żółtka
1,5-2 białek
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
100 ml śmietany 18%
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 g masła
200 g płynnego miodu
1. Rozpuścić w rondelku masło, dodać przyprawy i miód. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać kakao z mąką. W śmietanie rozprowadzić sodę.
3. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Wymieszać wszystko delikatnie z mąką.
4. Dodać płynny miód z masłem i przyprawami oraz śmietanę. Wymieszać.
5. Odstawić płynne ciasto na noc do lodówki.
6. Przełożyć schłodzone i zgęstniałe ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić dobrze ciasto ręką.
7. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkowywać każdą część między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanymi obficie mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm.
8. Wycinać dowolne kształty pierników. Najlepsze są duże foremki do wykrawania, do małych ciasto się przykleja.
9. Układać wycięte pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość duże odstępy, albowiem pierniki mocno rosną.
10. Piec 7 minut w temperaturze 180°C. Wyjmować na kratkę i studzić.
11. Można je ładnie polukrować. Ja nie lubię za słodkich wypieków, więc postanowiłam nie lukrować.
Jutro zapraszam Was po dwa przepisy na śledzie marynowane.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/12/21/od-razu-miekkie-pierniczki-a-la-alpejskie