ßßß Cookit - przepis na OKRĄGŁE PIERNICZKI NADZIEWANE

OKRĄGŁE PIERNICZKI NADZIEWANE

nazwa

Wykonanie

Ciasto na te pierniczki niczym nie różni się od ciasta na PUSZYSTE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE . Przygotowałam je więc w podwójnej ilości (tak, moja rodzina zdecydowanie należy do piernikożerców) i tylko nieco zmodyfikowałam metodę wypiekania ciastek. Przyznam szczerze, że takie pierniki nadziewane należą do moich ulubionych. Kwaśnawa marmolada, czy powidła cudownie przełamują korzenny smak ciasta. Do tego oczywiście Nasz ulubiony lukier na soku cytrynowym. Nie wiem, czy one doczekają Świąt!
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżki kakao
200 g miodu
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki goździków całych
10 wyłuskanych ziaren kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej całego)
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
125 g masła
100 ml śmietany 18%
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
ponadto
marmolada wieloowocowa
lukier rzadki cytrynowy
1 białko
Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z kakao.
Miód przelewamy do rondelka. Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek. Przyprawy dodajemy do miodu i całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Pod sam koniec, gdy już składniki się połączą, dodajemy masło. Gdy powstanie nam jednorodna masa chłodzimy ją.
W śmietanie rozpuszczamy sodę - odstawiamy mieszaninę na chwilkę, żeby śmietana zwiększyła swoją objętość.
Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy całość.
Wszystkie składniki łączymy w misie z kakao i mąką, delikatnie mieszając. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie dlatego odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia przystępujemy do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Podsypujemy je dość solidnie mąką, żeby nie przywarło do blatu.
Wykrawamy ciasteczka za pomocą szklanki. Spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placków układamy po łyżeczce marmolady. Przykrywamy je kolejnym okrągłym ciasteczkiem. Dokładnie sklejamy brzegi. Jeśli chcemy, by pierniki po upieczeniu błyszczały, to smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy ciastka około 10 minut w 180*C.
Dekorujemy je kwaśnym lukrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/12/okrage-pierniczki-nadziewane.html