Wykonanie
Prawdę mówiąc, nie przepadam za burgerami ani daniami, które przypominają fast – food, aczkolwiek, kiedy nagotujemy za dużo
fasoli, spodziewamy się gości i nie mamy pomysłu ani czasu na żmudne przygotowania, takie burgery będą jak znalazł. Najemy się do syta bez wyrzutów sumienia. Pod warunkiem, że użyjemy domowych
bułek i dobrego, prawdziwego sosu.
Fasola nasyci, dostarczy
białka i błonnika, a
orzechy odżywią nasz mózg i również dodadzą energii.
Składniki (na około 9-10 burgerów)2,5- 3 szklanki ugotowanej
czarnej fasoli1,5 szklanki zmielonych świeżo
orzechów włoskich6 łyżek
mąki gryczanej4 ząbki
czosnku1 duża
czerwona cebula1 łyżka
oleju kokosowegoprzyprawy:
sól ziołowa,
pieprz,
majeranek,
płatki drożdżowe,
chili mielone
oliwa z oliwek do posmarowania burgerów – 2 łyżki
sezam do posypania burgerów – 1 łyżka
Przygotowanie
Fasolą zmiksować i połączyć ze zmielonymi
orzechami.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym
oleju kokosowym, podlewając odrobiną
wody. Gdy
cebulka się zrumieni, odparować ewentualny nadmiar płynu i dodać do
fasoli i
orzechów. Przyprawić do smaku i wsypać
mąkę. Bardzo dobrze wyrobić. Zwilżając dłonie
oliwą, formować kotleciki lub burgery i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać z wierzchu
sezamem. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180˚C.