ßßß Cookit - przepis na Wegańskie burgery z czarnej fasoli i włoskich orzechów

Wegańskie burgery z czarnej fasoli i włoskich orzechów

nazwa

Wykonanie

Prawdę mówiąc, nie przepadam za burgerami ani daniami, które przypominają fast – food, aczkolwiek, kiedy nagotujemy za dużo fasoli, spodziewamy się gości i nie mamy pomysłu ani czasu na żmudne przygotowania, takie burgery będą jak znalazł. Najemy się do syta bez wyrzutów sumienia. Pod warunkiem, że użyjemy domowych bułek i dobrego, prawdziwego sosu. Fasola nasyci, dostarczy białka i błonnika, a orzechy odżywią nasz mózg i również dodadzą energii.
Składniki (na około 9-10 burgerów)
2,5- 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1,5 szklanki zmielonych świeżo orzechów włoskich
6 łyżek mąki gryczanej
4 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól ziołowa, pieprz, majeranek, płatki drożdżowe, chili mielone
oliwa z oliwek do posmarowania burgerów – 2 łyżki
sezam do posypania burgerów – 1 łyżka
Przygotowanie
Fasolą zmiksować i połączyć ze zmielonymi orzechami. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, podlewając odrobiną wody. Gdy cebulka się zrumieni, odparować ewentualny nadmiar płynu i dodać do fasoli i orzechów. Przyprawić do smaku i wsypać mąkę. Bardzo dobrze wyrobić. Zwilżając dłonie oliwą, formować kotleciki lub burgery i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać z wierzchu sezamem. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/weganskie-burgery-z-czarnej-fasoli-i.html