Wykonanie
Pożywnych sałatek nigdy dość, a kiedy brakuje pomysłu na dodatek do obiadu lub szybką kolację, ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Przygotowanie zajmie tyle czasu, ile zagotowanie
wody w czajniku na
herbatkę. Można wykorzystać
soczewicę zamiast
fasoli albo
cieciorkę, jeśli akurat mamy ugotowane na zapas. Będzie równie smacznie. Do tego grzanka z domowego
pieczywa i posiłek gotowy.
Zielony groszek dzięki witaminie A i luteinie zadba o nasz wzrok, a
fasola dostarczy oprócz znacznej ilości
białka także sporo żelaza, wapnia i magnezu. Nie zapominajmy o potasie, witaminie A,
kwasie foliowym i witaminach z grupy B w
kapuście pekińskiej. Jedzmy na zdrowie i cieszmy się smakiem.
Składniki (4 porcje)1 główka
kapusty pekińskiej1 szklanka ugotowanej
czerwonej fasoli1 słoik lub puszka
zielonego groszku250 g
pomidorków koktajlowych (małe opakowanie)1 mała
czerwona cebula2 łyżki prażonych
ziaren słonecznikaświeże listki
bazylii do posypaniaSos0,5 szklanki
jogurtu naturalnego bez cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytrynysól ziołowa,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Włożyć do dużej miski. Dodać
fasolę i opłukany pod bieżącą
wodą groszek.
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub piórka, a umyte
pomidorki na ćwiartki. Oba składniki dorzucić do miski i wymieszać.Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Udekorować świeżą
bazylią i ćwiartkami
pomidorków. Na koniec posypać prażonym
słonecznikiem.