ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem, fasolą czerwoną i pomidorkami

Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem, fasolą czerwoną i pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Pożywnych sałatek nigdy dość, a kiedy brakuje pomysłu na dodatek do obiadu lub szybką kolację, ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Przygotowanie zajmie tyle czasu, ile zagotowanie wody w czajniku na herbatkę. Można wykorzystać soczewicę zamiast fasoli albo cieciorkę, jeśli akurat mamy ugotowane na zapas. Będzie równie smacznie. Do tego grzanka z domowego pieczywa i posiłek gotowy. Zielony groszek dzięki witaminie A i luteinie zadba o nasz wzrok, a fasola dostarczy oprócz znacznej ilości białka także sporo żelaza, wapnia i magnezu. Nie zapominajmy o potasie, witaminie A, kwasie foliowym i witaminach z grupy B w kapuście pekińskiej. Jedzmy na zdrowie i cieszmy się smakiem.
Składniki (4 porcje)
1 główka kapusty pekińskiej
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 słoik lub puszka zielonego groszku
250 g pomidorków koktajlowych (małe opakowanie)
1 mała czerwona cebula
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
świeże listki bazylii do posypania
Sos
0,5 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Włożyć do dużej miski. Dodać fasolę i opłukany pod bieżącą wodą groszek. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub piórka, a umyte pomidorki na ćwiartki. Oba składniki dorzucić do miski i wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Udekorować świeżą bazylią i ćwiartkami pomidorków. Na koniec posypać prażonym słonecznikiem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/saatka-z-kapusty-pekinskiej-z-groszkiem.html