ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

nazwa

Wykonanie

Oryginalne, włoskie spaghetti carbonara – perfekcyjne, z kremowym sosem z żółtek, z dodatkiem guanciale lub pancetty, sera pecorino i czarnego pieprzu. Idealne!
To danie błyskawiczne, które przyrządzimy w 10 min. Musi być podawane zawsze na świeżo – nie ma możliwości przechowywania go i odgrzewania.
Przede wszystkim w oryginalnej carbonarze nie ma śmietanki! Owszem – jest mnóstwo włoskich sosów ze śmietanką, ale to nie jest oryginalna carbonara! Prawdziwa włoska carbonara opiera się na kremowych, surowych (!) żółtkach (również z dodatkiem białka), bowiem sosu nie podgrzewamy ani chwili na ogniu – podgrzewa się on tylko i wyłączne ciepłem świeżo ugotowanego, gorącego makaronu. Ważne jest by makaron spaghetti ugotować al dente i bardzo gorący, szybko i nie całkiem odsączony, wrzucić do przygotowanego osobno, surowego sosu – ot cała tajemnica. Dzięki temu sos jest kremowy, a nie ścięty i nie wygląda jak jajecznica. Nie dajcie sobie wmówić, że carbonarę robi się inaczej. Nie dajcie się zwieść polskim restauracjom, które z oszczędności i lenistwa przygotowują ten sos ze śmietanką. Teraz już wiecie – zatem jedzcie oryginalną wersję! :)
Z powodu obecności surowych jajek, przygotowanie carbonary warto poprzedzić umyciem jajek w antybakteryjnym detergencie i sparzeniem skorupek – podobnie jak w przypadku przygotowywania oryginalnego, włoskiego tiramisu . Zdaję sobie jednak sprawę, że niektórych może to nie uspokoić. Wtedy niestety jednym rozwiązaniem jest sos ze śmietanki i boczku, jednak pamiętajcie, że nie będzie to carbonara, a jedynie zamiennik – choć też całkiem smaczny i szybki.
Oryginalnym mięsnym dodatkiem w spaghetti carbonara jest guanciale, czyli policzek wołowy lub włoska pancetta. W ostateczności możemy je zastąpić również dobrym jakościowo, lekko wędzonym boczkiem.
Tradycyjnym serem w carbonarze jest nie parmezan, a owczy ser pecorino – bez problemu dostaniecie go w Polsce. Jest nawet tańszy od parmezanu, więc polecam trzymać się oryginału. Jeśli jednak nie macie pod ręką nic innego, to parmezan też da radę. Można również wymieszać oba sery.
Niezwykle ważnym dodatkiem na koniec, jest spora ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Po stokroć polecam!
porcje dla 2 osób
Składniki
70 g guanciale lub pancetty (ewentualnie boczku)
45 g pecorino
2 żółtka z dużych jajek
ok. 1/2 białka z 1 jajka
1 łyżka oliwa
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
190 g makaronu spaghetti
do posypania
pieprz czarny, świeżo zmielony
Wykonanie
guanciale, pancettę lub boczek pokroić w krótkie paski lub w kostkę, a następnie podsmażyć na łyżce oliwy do zrumienienia i odstawić
skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek.
żółtka wraz z trochę białka roztrzepać w sporej misce, następnie do jajek zetrzeć ser, dodać pieprz, dorzucić zrumienione mięso wraz z tłuszczem z patelni i wszystko rozmieszać
makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Gdy tylko skończy się gotować, na szybko odcedzić go z wody (niezbyt dokładnie, a wodę po gotowaniu zachować) i wrzucić go do miski z sosem. Przemieszać by sos pokrył dokładnie makaron – ciepło makaronu spowoduje, że sos się zagęści. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu
makaron natychmiast wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać natychmiast, gdyż już dodanie chłodnego sosu nieco obniżyło temperaturę dania
Opublikowano: 17 marca 2016
Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Spaghetti Carbonara.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Mini tosty z camembert na słodko
Cynamonowe pączki z dziurką
Purée z dyni i marchewki
Trufle czekoladowe w malinowym pudrze
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/spaghetti-carbonara