ßßß
Składniki :tyle filetów ile osób chcemy nakarmić , u mnie były to 4 szt ( połówki )4 plastry, żółtego sera – dowolnego8 plastrów szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta )1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka )1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnkusól , pieprz do smakuoliwa do spryskania przed pieczeniemwykałaczki , krótkie do spięcia filetów
Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części , tak aby nie rozciąć zupełnie , tylko otrzymać otwór na ser . Kawałki sera obtaczamy w czosnku , soli ,pieprzu i wpychamy do środka każdej piersi – otwór zamykamy wykałaczką , żeby ser nie wyciekał .
Obsypujemy częścią przyprawy dalmatyńskiej nasze nadziane filety , po czym okręcamy każdy szynką parmeńską , spryskujemy oliwą z oliwek ( lub olejem ) , posypujemy resztą przyprawy dalmatyńskiej ( już nie solimy bo szynka jest zazwyczaj dość słona i łatwo całość przesolić ) . Układamy na blaszce do pieczenia , wsuwamy do nagrzanego do 200 C piekarnika , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze około 15 minut ( jeśli piersi są grube i duże , wydłużamy czas o 5-7 minut ). Podajemy z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi , pieczywem czosnkowym lub ryżem ..Pychota . Smacznego 😉