ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 28 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Jajka faszerowane pieczarkami to mój własny wymysł – zapewne ktoś też wymyślił taki farsz przede mną, ale w przypadku tego przepisu stworzyłam go kilkanaście lat temu będąc jeszcze panną i pomagałam mamie podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Podczas przygotowań do tegorocznych świąt, gdy mój najstarszy mężczyzna spróbował farszu zjadał go tzw. łyżkami
Z poniżej podanych ilość przygotowałam osiem połówek jajek.
sześć jajek
pięć średnich rzodkiewek
pięć średnich pieczarek
pół cytryny
świeży szczypiorek
majonez
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności jajka gotuję na twardo. Następnie po ostudzeniu obieram ze skorupek i kroje na połówki wzdłuż.
Wyciskam sok z połówki cytryny.
Pieczarki dokładnie myję i drobno siekam w bardzo małą kosteczkę. Wrzucam do małej salaterki i zalewam pieczarki sokiem z cytryny by nie zczerniały zbyt szybko.
Rzodkiewkę myję i także siekam w bardzo drobną kosteczkę i wrzucam do mniejszej miski.
Szczypiorek szatkuję także drobno i dorzucam do miski z rzodkiewką.
Z wszystkich jajek wyciągam żółtka i wrzucam do miski. Dwie połówki białek także dorzucam do miski.
Wszystko ugniatam dokładnie widelcem.
Dodaję jedną dużą czubatą łyżkę majonezu, pieczarki, sól i pieprz czarny świeżo mielony i dokładnie wszystko mieszam.
Do pustych po żółtkach wgłębień w białkach małą łyżeczką nakładam farsz.
Jajka faszerowane pieczarkami gotowe. Zalecam przechowywać je w lodówce. Pieczarki po 24h zczernieją – zabieg z cytryną wydłuża czas bieli pieczarek.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na przystawki z jajek:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/28/jajka-faszerowane-pieczarkami