Wykonanie
O makaronach czytamy,
makarony oglądamy,
makarony jemy. Zawsze i w każdej ilości. My po prostu lubimy
makarony. Zwykle są to dania naprawdę proste i wyjątkowo smaczne. Jak nie macie pomysłu na obiad, a potrzebujecie coś na szybko to
makaron zawsze Was uratuje. My czasami robimy
makaron sami, ale nie jesteśmy aż tak ortodoksyjni, dopuszczamy także możliwość kupienia go w sklepie. Tym bardziej, że nie każdy kształt
makaronu potrafimy zrobić. Dlatego u nas w kuchennej szafce zawsze jakaś taka dyżurna paczka musi być. Na wszelki wypadek. A teraz właśnie naszła nas ochota na pesto z
makaronem. Pyszne i naprawdę proste i szybkie.Cała rzecz z tym pesto wzięła się od artykułu Pasta i basta! Weszliśmy tam i napatrzeć się nie mogliśmy. Takie dania, takie zdjęcia... Eeehh... A że - jak pisaliśmy -
makarony uwielbiamy, nie mogliśmy się oprzeć i też coś w tym temacie postanowiliśmy zrobić. A że lubimy dania szybkie i proste więc pomysł padł właśnie na pesto. Wbrew pozorom to naprawdę
banalna sprawa, zrobicie je szybciej niż będzie się gotował
makaron. Zachęcamy do spróbowania. Jesteśmy pewni, że jak raz zrobicie to już nigdy nie sięgniecie po sklepowe pesto.Potrzebujemy:garść
orzeszków piniowych2 ząbki
czosnkupęczek świeżej
bazyliiszczypta
solioliwa z oliwekkawałek
parmezanuDo przygotowania pesto potrzebujemy moździerza albo blendera. My osobiście wolimy używać moździerza, gdyż łatwiej jest panować nad stopniem rozdrobnienia poszczególnych składników.Najpierw w moździerzu rozcieramy
czosnek z
solą. Następnie partiami dodajemy wcześniej posiekaną
bazylię, a później
orzeszki piniowe. Na sam koniec dodajemy starty wcześniej
parmezan i
oliwę (ilość wg. uznania, do osiągnięcia pożądanej konsystencji).Pesto takie możemy przechowywać do dwóch dni w lodówce. Wystarcza do przygotowania porcji
makaronu dla dwóch osób.A w wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z innymi artykułami poradnikowo-inspirującymi na Westwing
Home and Living .Smacznego!