ßßß Cookit - przepis na Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Orginalny tort szwarcwaldzki jest na bazie ciasta ucieranego z masłem. Ja jednak wolę na biszkopcie ponieważ jest lżejszy jak na tort wypada.
Składniki:
Biszkopt:
-6 jaj
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
-2 duże łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
-1 litr wiśni w syropie
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-50 ml likieru wiśniowego lub wódki
Krem:
-500ml śmietany 30%
-fix do śmietany
-2 łyżeczki żelatyny
-4 łyżki cukru pudru
-kilka kropel olejku migdałowego
Wykonanie;
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao oraz szczyptę soli . Przesiewamy.
Do ubitych jaj wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na ziemię. Studzimy. Kroimy na 3 części.
Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z wiśni zostawiamy do pączowania.
Resztę soku gotujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i likierem. Gotujemy 1 minutę.
Dodajemy wiśnie i studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Przygotowujemy poncz: do soku z wiśni dodajemy kieliszek wódki lub likieru.
Przystępujemy do przekładania.
Na spód ciasto, ponczujemy, na to masę wiśniową, śmietana, ciasto/ponczujemy/ itd.
Cały tort powinien być wykończony śmietaną i wiśniami.
I znowu odbiegłam od przepisu, ponieważ tort jechał daleko i bałam się o śmietanę więc wykończyłam masą cukrową.Przepis tu
A tak wygląda w przekroju.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/02/20/tort-szwarcwaldzki