ßßß Cookit - przepis na Ciasto szwarcwaldzkie

Ciasto szwarcwaldzkie

nazwa

Wykonanie

Kiedyś robiłam tort szwarcwaldzki, a dziś zrobiłam ciasto.
Sprawa różni się tylko ciastem i wykończeniem.
Zamiast biszkoptu,robimy ciasto.
Składniki:
-150g masła
-150g cukru
-150g czekolady
150g mąki
-6 jajek
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa wiśniowa:
-1 litr wiśni w syropie
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-50 ml likieru wiśniowego lub wódki
Krem:
-500ml śmietany 30%
-fix do śmietany
-2 łyżeczki żelatyny
-4 łyżki cukru pudru
-kilka kropel olejku migdałowego
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewamy masę czekoladową.
Ciasto wylewamy do foremki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 st. i pieczemy ok. 40 minut.
Przekrawamy na trzy części, ponczujemy likierem wiśniowym.
Wiśnie odsączamy na sitku. Pół szklanki soku z wiśni zostawiamy do pączowania.
Resztę soku gotujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną soku i likierem. Gotujemy 1 minutę.
Dodajemy wiśnie i studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy fix i wcześniej przygotowaną płynną żelatynę. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Przygotowujemy poncz: do soku z wiśni dodajemy kieliszek wódki lub likieru.
Przekładamy ciasto:
-ciasto, kisiel z wiśniami, śmietana , ciasto itd….
Wykańczamy śmietaną, boki posypujemy startą czekoladą, górę dekorujemy wiśniami i czekoladą.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/04/01/ciasto-szwarcwaldzkie