ßßß Cookit - przepis na Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce

Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe danie, który możecie podać jako kolację, śniadanie lub deser. Jak wiemy kasza jaglana, to naturalne źródło zdrowia. Niestety wiele osób za nią nie przepada ze względu na smak. Ale wystarczy dobrze ją przygotować, dodać kilka pysznych dodatków, a będzie smakowała wybornie. Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce powstała wczoraj, gdy po kolejnej nieprzespanej nocy (mój skarb nie daje zbyt wypocząć mamusi) miałam ochotę na coś słodkiego, a zarazem w miarę lekkiego, co dało by mi siły na resztę dnia. Połączyłam ulubione składniki ze zdrową kaszą jaglaną i w rezultacie powstało wspaniałe danie. Polecam!
Smak, zdrowie i widok, który cieszy oczy. Czy czasem potrzeba czegoś więcej?
Składniki: (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8 , 5 cm)
4 łyżki kaszy jaglanej
125 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
duża szczypta cynamonu
1/2 jabłka (średniej wielości)
około 60 g chudego twarogu
1/3 średniej wielkości banana
3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty.
Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy.
W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy.
Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mrożone jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane jagody wykładamy na naszą kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania.
Podajemy od razu (jeszcze ciepłe).
Smacznego
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Zapiekana-cynamonowo-jablkowa-kasza-jaglana-na.html