Wykonanie
Najsmaczniejsza
chałka jaką upiekłam i jaką
jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z
trzech warkoczy
chałki wypełnia inny farsz - nadzienie
pomarańczowo -
orzechowe,
pistacjowo - marcepanowe i
wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej
kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej
chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę?Składniki na ciasto:500 g
mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)250 ml
mleka1
jajko0,5 łyżeczki
soli75 g
cukru80 g
masła1 op. suchych
drożdżySkładniki na nadzienie:
wiśniowe:125 g suszonych lub kandyzowanych
wiśni60 g
dżemu wiśniowego2 łyżeczki
soku z cytrynymarcepanowe:200 g marcepanu5 łyżek
mleka3 łyżki
rumu lub
amaretto50 g
pistacjiorzechowe:120 g mielonych
orzechów laskowych1 bio-
pomarańcza50 g cukru/miodu1
białkododatkowo:1 żółtko+2 łyżki
mleka do posmarowania20 g
płatków migdałowych25 g
cukru perłowegoWykonanie:
mleko podgrzać w rodelku z
masłem. Wszystkie składniki na
ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
wiśnie suszone (użyłam kandyzowanych) z
dżemem i
sokiem z cytryny umieścić w rozdrabniaczu i zmielić na jednordną, dość gęstą masęmarcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać
mleko i
alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec wmieszać posiekane
orzeszki pistacjowemielone
orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z
pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok.
Orzechy wymieszać z posiekaną
skórką pomarańczową,
sokiem z połowy
pomarańczy i
miodem. Jeśli używasz
cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w
soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1
białkawyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić na 2 równe części. Każdą część z osobna rozwałkowć na kwadrat 45x45 cm. Przeciąć go na 3 pasy szerokości 15 cm. Smarować je kolejno przygotowanym nadzieniem, tak by z jednej strony pozostawić 2- cm wolny rant. Wolny rant delikatnie zwilżyć
wodą i zwijać rolki z nałożonym nadzieniem. Pilnować, by mata/deska na której układamy rolki z nadzieniem była podsypana
mąką. Zapleść 3 zwinięte rolki w warkocz. Podobnie postąpić z drugą
chałką.
Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minutwyrośnięte
chałki posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem. Posypać
płatkami migdałowymi i
cykrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratceSMACZNEGO !Uwagi: Wałeczki z nadzieniem należy zwinąć dość ściśle, by ułatwić późniejsze splatanie warkocza i równomierne upieczenie
chałki, natomiast warkocz należy spleść doć luźno, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąćźródło: przepis pochodzi stąd