Wykonanie
Sernik straciatella - pyszny, aksamitny, idealnie kremowy, po prostu rozpływający się w ustach. Delikatny, niezbyt słodki, z mnóstwem drobinek
gorzkiej czekolady. Użyłam
groszków czekoladowych odpornych na wysoką temperaturę, dlatego drobinki
czekoladowe podczas pieczenia ładnie zachowały kształt, a sernik cudnie prezentował się na świątecznym
stole. Spód bardzo minimalistyczny - zmielone
płatki owsiane z odrobiną
masła. Sernik nie opada, nie pęka, po upieczeniu jest równy jak stół. Upieczony bez
kopy jajek i
masła - sernik dietetyczny. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam!
Składniki na spód:
mąka owsiana - 70 g
masło - 40 gSkładniki na masę
serową:650 g
sera 3x mielonego200 g
jogurtu greckiego150 g ksylitolu/cukru2
jajka1
budyń waniliowy100 g
groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo)
dodatkowo: 80 g
gorzkiej czekolady60 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
masłaWykonanie:
płatki owsiane zmielić, połączyć z
masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć uciskając wilgotną łyżką (masa się klei). Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C
ser z
jogurtem umieścić w misce, dodać przesiany przez sitko
budyń oraz
cukier. Wbić kolejno po 1
jajku, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać
groszki czekoladowe. Masę
serową wylać na podpieczony spód, wyrównać szpatułką. Piec pierwsze 10 minut w 180`C, następnie zmiejszyć remperaturę do 160`C i piec jeszcze 50 minut. Sernik jest gotowy gdy boki są ściete, środek może nadal pozostać drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratcezagotować
śmietanę kremówkę, dodać połamaną
czekoladę oraz
masło i wymieszać. Polać przesydzony sernik. Sernika nie przechowywałam w lodówce, ze względu na dodatek
czekoladySMACZNEGO !