ßßß
Składniki:200 g gorzkiej czekolady200 g masła300 g cukru pudru5 jajek110 g mąki400 g serka kremowego2 łyżki ekstraktu waniliowego4 średnie, dojrzałe gruszkiCzekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, wystudzić. Masło i połowę cukru utrzeć na gładka masę. Następnie dodać 3 jajka, wbijając je pojedyńczo. Wlać czekoladę, dalej miksować. Dodać mąkę i wymieszać. Wyłożyć masę czekoladową do wysmarowanej blaszki o rozmiarach 24/32 cm. Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Wyłożyć na masie czekoladowej. W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, pozostałe jajka i ekstrakt waniliowy. Wylać masę serową na gruszki. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-60 min.Smacznego:)