Wykonanie
Do tego ciasta zbierałam się jakiś czas. Byłam pewna, że będzie pyszne. Bo jak brownie połączone z masą
serową może nie smakować? To po prostu musi być dobre i zapewniam, że było ;) Mąż prawie się popłakał kiedy oświadczyłam, że to już ostatni kawałek ciasta :) Ponieważ ciasto zniknęło bardzo szybko.Było mega słodkie (mimo iż dałam mniej
cukru) co przy pierwszym kęsie trochę mnie odstraszyło, ale
potem chciałam więcej i więcej ;) Mi najbardziej smakuje ze szklanką
mleka, bo samego nie sposób zjeść ;)Skorzystałam z przepisu Liski .Poniżej podaję ilości składników jakie ja użyłam.
SernikobrownieMasa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła150 g
cukru pudru3
jajek100 g
mąkiMasa serowa:500 g
sera kremowego (u mnie Philadelphia)2
jajkacukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
cukru pudruBlaszkę 20x30 cm wysmarowac
masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić.
Masło i 150 g
cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3
jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną
czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać
mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.
W drugiej misce utrzeć
ser, 100 g
cukru,
jajka i
cukier waniliowy. Masa powina
mieć gładką konsystencję.Wylać masę
serową na masę
czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej (ja dwie górne masy trochę zmieszałam po wlaniu do formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45-60 minut (piekłam godzinę)
Kroić po ostudzeniu.