Wykonanie
Nadprodukcja
masła orzechowego zaowocowała tym oto sernikiem. Sernik dla koneserów, bo wielbiciele
orzeszków ziemnych będą zachwyceni jego smakiem.
Masło orzechowe występuje w
masie serowej, nadając sernikowi delikatny
orzechowy posmak i wspaniałą aksamitną konsystencję. Sernik wykańcza słodki karmel z chrupiącymi orzeszkami. Zamiast zmielonych kupnych
ciasteczek pełnych tłuszczy trans zrobiłam spód sernika samodzielnie. Z
mąki pełnoziarnistej, również z dodatkiem
orzeszków ziemnych w rustykalnym stylu, mocno chrupiący, dokładnie otula kremowe wnętrze. Słodki karmel doskonale komponuje się z
solonymi orzeszkami. Spotkało mnie małe rozczarownie, przy produkcji karmelu z
ksylitolu, ponieważ podgrzewany
ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.
Składniki na spód:180 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej5 łyżek mielonych
orzeszków ziemnych1
jajko1 łyżka ksylitolu/cukru100 g
masła2 łyżki lodowatej
wodySkładniki na masę
serową:500 g
sera 3x mielonego200 g
masła orzechowego2
jaja L160 g ksylitolu/cukru2 łyżki
mączki kukurydzianej/MondaminySkładniki na karmel:100 g ksylitolu/cukru1 łyżka
wody65 g
masła5 łyżek
śmietany kremówkidodatkowo: orzeszki do przybraniaWykonanie:orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund.
Mąkę i
cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym
masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,
jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać
wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio
masłem. Wstawić do lodówki
ser wymieszać z
cukrem, mączką kukurydzianą i
masłem orzechowym. Na koniec wbić kolejno po 1
jajku i wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać do przygotowanej foremki. Piec 15 minut w 180`C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec 45 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce na patelnię wsypać
ksylitol, dodać łyżkę
wody i rozpuścić. Po kilku minutach podgrzewania zacznie nabierać lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie płynny, ponieważ
ksylitol nie karmelizuje. Wmieszać
masło i dodać
śmietankę cały czas mieszając. Po dodaniu
śmietanki zgęstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spożycia. Niestety po całkowitym wystygnięciu zcukrzy się. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem musisz do jego przygotowania niestety użyć
cukru.przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem i posypać
orzeszkami ziemnymi. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzykach. Sos z
ksylitolu podgrzać przed podaniem (rozpuści sie na nowo i będzie idealnie gładki)SMACZNEGO !