ßßß Cookit - przepis na Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi

Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Nadprodukcja masła orzechowego zaowocowała tym oto sernikiem. Sernik dla koneserów, bo wielbiciele orzeszków ziemnych będą zachwyceni jego smakiem. Masło orzechowe występuje w masie serowej, nadając sernikowi delikatny orzechowy posmak i wspaniałą aksamitną konsystencję. Sernik wykańcza słodki karmel z chrupiącymi orzeszkami. Zamiast zmielonych kupnych ciasteczek pełnych tłuszczy trans zrobiłam spód sernika samodzielnie. Z mąki pełnoziarnistej, również z dodatkiem orzeszków ziemnych w rustykalnym stylu, mocno chrupiący, dokładnie otula kremowe wnętrze. Słodki karmel doskonale komponuje się z solonymi orzeszkami. Spotkało mnie małe rozczarownie, przy produkcji karmelu z ksylitolu, ponieważ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.
Składniki na spód:
180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
1 jajko
1 łyżka ksylitolu/cukru
100 g masła
2 łyżki lodowatej wody
Składniki na masę serową:
500 g sera 3x mielonego
200 g masła orzechowego
2 jaja L
160 g ksylitolu/cukru
2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy
Składniki na karmel:
100 g ksylitolu/cukru
1 łyżka wody
65 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
dodatkowo: orzeszki do przybrania
Wykonanie:
orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki, jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawić do lodówki
ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i masłem orzechowym. Na koniec wbić kolejno po 1 jajku i wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać do przygotowanej foremki. Piec 15 minut w 180`C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec 45 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce na patelnię wsypać ksylitol, dodać łyżkę wody i rozpuścić. Po kilku minutach podgrzewania zacznie nabierać lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie płynny, ponieważ ksylitol nie karmelizuje. Wmieszać masło i dodać śmietankę cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zgęstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spożycia. Niestety po całkowitym wystygnięciu zcukrzy się. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem musisz do jego przygotowania niestety użyć cukru.
przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem i posypać orzeszkami ziemnymi. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzykach. Sos z ksylitolu podgrzać przed podaniem (rozpuści sie na nowo i będzie idealnie gładki)
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/03/rustykalny-sernik-z-orzeszkami-ziemnymi.html