ßßß Cookit - przepis na Babka majonezowa z czekoladowo-cytrynowym lukrem

Babka majonezowa z czekoladowo-cytrynowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Babka z dodatkiem majonezu wychodzi bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Lekka jak piórko. Idealnie smakuje z czekoladowym lukrem na bazie soku z cytryny- dodając kakao w prosty sposób przenosimy zwykły cytrynowy lukier na zupełnie nowy poziom ;) . Baba pięknie się prezentuje, jest banalna w przygotowaniu i z powodzeniem może być gwiazdą wielkanocnego stołu. Polecam!
Składniki:
· 4 jajka
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· pół szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 8 łyżek majonezu
· łyżeczka pasty waniliowej
· skórka otarta z cytryny
Na czekoladoo-cytrynowy lukier:
· sok z 1 cytryny
· łyżeczka kakao
· cukier puder ile zabierze
Ponadto:
· garść uprażonych orzechów laskowych
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany białkowej dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majone, pastę waniliową i skórkę cytrynową- całość ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki na babę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50- 55 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłą babę lukrujemy. Lukier- sok z cytryny ucieramy z kakao i cukrem pudrem- ile zabierze sok, aby powstał dość gęsty lukier. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/babka-majonezowa-z-czekoladowo.html