Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszny klasyczny sernik podrasowany dodatkową nutą
cappuccino. Banalny w przygotowaniu- jeśli zastosujecie się do wskazówek, macie gwarancję sukcesu. Wierzch sernika jest bardzo chrupiący i delikatnie
kawowy. Masa serowa- delikatna i kremowa. Prostota i elegancja w jednym. Wypróbujcie koniecznie ;) .Ciasto :· 250 g
mąki· 4 łyżki
cappuccino waniliowego· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 120 g
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego·
jajko· 125 g zimnego
masła· szczypta
soliMasa serowa (składniki w temp. pokojowej):· 1 kg
sera trzykrotnie zmielonego· 200 g miękkiego
masła· 6
jajek· 1,5 szklanki
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· łyżka
mąki ziemniaczanej (czubata)· łyżka
mąki pszennej (czubata)Ciasto- łączymy składniki suche-
mąkę,
sól,
kawę,
proszek do pieczenia,
cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy
masło i siekamy. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.Masa serowa- miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy
mąki i cały czas miksując naprzemiennie
twaróg i
jajka.3/4 ciasta wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana
masłem i obsypana
mąką). Wylewamy masę
serową. Pozostałe ciasto skubiemy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta tworząc łatki. Sernik pieczemy 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) . Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Schładzamy w lodówce. Smacznego!