ßßß Cookit - przepis na Klasyczny sernik na cieście cappuccino

Klasyczny sernik na cieście cappuccino

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na pyszny klasyczny sernik podrasowany dodatkową nutą cappuccino. Banalny w przygotowaniu- jeśli zastosujecie się do wskazówek, macie gwarancję sukcesu. Wierzch sernika jest bardzo chrupiący i delikatnie kawowy. Masa serowa- delikatna i kremowa. Prostota i elegancja w jednym. Wypróbujcie koniecznie ;) .
Ciasto :
· 250 g mąki
· 4 łyżki cappuccino waniliowego
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 120 g cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· jajko
· 125 g zimnego masła
· szczypta soli
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):
· 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
· 200 g miękkiego masła
· 6 jajek
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
· łyżka mąki pszennej (czubata)
Ciasto- łączymy składniki suche- mąkę, sól,kawę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
Masa serowa- miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąki i cały czas miksując naprzemiennie twaróg i jajka.
3/4 ciasta wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana masłem i obsypana mąką). Wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto skubiemy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta tworząc łatki. Sernik pieczemy 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) . Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/klasyczny-sernik-na-ciescie-cappuccino.html