Wykonanie
To co najważniejsze w pizzy to dobre ciasto. Najlepsze to oczywiście te domowe. Dziś przepis na pizzę na bardzo cienkim cieście. Musimy poświęcić mu troszkę pracy i dłuższą chwilę powyrabiać, a następnie poczekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy wszystko nam zrekompensuje. W dobrej pizzy po upieczeniu i poporcjowaniu kawałek ciasta powinien utrzymać dodatki, które na tej pizzy się znajdą. Ciasto powinno być więc dobrze upieczone, a sosu,
sera i całej reszty nie może być zbyt dużo. Minimalizm czasem się opłaca ;) .C iasto:· 2 kopiaste szklanki
mąki pszennej· szklanka letniej
wody· pół łyżeczki
soli· 2 łyżki
oliwy spod suszonych pomidorów· 25 g świeżych
drożdży· łyżeczka
cukruDrożdże kruszymy, dodajemy
cukier i zalewamy ciepłą
wodą. Dokładnie rozprowadzamy.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy
oliwę oraz
drożdże - wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko smarujemy
olejem spod suszonych pomidorów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.Sos:· doniczka
bazylii· 10
suszonych pomidorów z
oleju·
olej spod suszonych pomidorów· łyżeczka
miodu rzepakowego· łyżka
octu balsamicznego· 2 ząbki
czosnku· 2 garście
orzeszków ziemnych· pół łyżeczki
soliListki
bazylii,
suszone pomidory,
czosnek i
orzeszki ziemne miksujemy stopniowo dodając
olej - do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy
octem,
miodem i
solą.Dodatki:· 300 g
sera żółtego - u mnie połączenie
sera królewskiego, królewskiego wędzonego i
salami·
czarne oliwki· bardzo cienkie piórka
cebuli· zielone
pomidory marynowane w occie·
parówki z
szynkiZ ciasta formujemy 2 cienkie pizze. Smarujemy je przygotowanym sosem, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach
serem. Układamy dowolne dodatki.U mnie jedna pizza to-
czarne oliwki i
cebulka. Druga-
cebulka, pokrojone w cienkie plasterki
parówki i zielone
pomidorki.Pizzę pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!