ßßß Cookit - przepis na Pizza na cienkim spodzie

Pizza na cienkim spodzie

nazwa

Wykonanie

To co najważniejsze w pizzy to dobre ciasto. Najlepsze to oczywiście te domowe. Dziś przepis na pizzę na bardzo cienkim cieście. Musimy poświęcić mu troszkę pracy i dłuższą chwilę powyrabiać, a następnie poczekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy wszystko nam zrekompensuje. W dobrej pizzy po upieczeniu i poporcjowaniu kawałek ciasta powinien utrzymać dodatki, które na tej pizzy się znajdą. Ciasto powinno być więc dobrze upieczone, a sosu, sera i całej reszty nie może być zbyt dużo. Minimalizm czasem się opłaca ;) .
C iasto:
· 2 kopiaste szklanki mąki pszennej
· szklanka letniej wody
· pół łyżeczki soli
· 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
· 25 g świeżych drożdży
· łyżeczka cukru
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie rozprowadzamy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy oliwę oraz drożdże - wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko smarujemy olejem spod suszonych pomidorów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Sos:
· doniczka bazylii
· 10 suszonych pomidorów z oleju
· olej spod suszonych pomidorów
· łyżeczka miodu rzepakowego
· łyżka octu balsamicznego
· 2 ząbki czosnku
· 2 garście orzeszków ziemnych
· pół łyżeczki soli
Listki bazylii, suszone pomidory, czosnek i orzeszki ziemne miksujemy stopniowo dodając olej - do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy octem, miodem i solą.
Dodatki:
· 300 g sera żółtego - u mnie połączenie sera królewskiego, królewskiego wędzonego i salami
· czarne oliwki
· bardzo cienkie piórka cebuli
· zielone pomidory marynowane w occie
· parówki z szynki
Z ciasta formujemy 2 cienkie pizze. Smarujemy je przygotowanym sosem, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem. Układamy dowolne dodatki.
U mnie jedna pizza to- czarne oliwki i cebulka. Druga- cebulka, pokrojone w cienkie plasterki parówki i zielone pomidorki.
Pizzę pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/pizza-na-cienkim-spodzie.html